Noć tvrđava – obiđite nekada moćni bihaćki kraljevski grad!

U petak, 5. maja u Bihaću će biti organiziran obilazak starog kraljevskog grada Sokolac u okviru manifestacije “Noć tvrđava”.

 

 

Manifestacija se održava u okviru projekta «FORTITUDE» koji ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima i
opštinama s građevinskom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.
 
Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima ovakve kulturne baštine prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom «Noć tvrđava».
 
Ovo je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na spomenicima kulturne baštine (gradovi, kule, tvrđave itd) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.
 
Prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije «Noć tvrđava – Night of Fortresses» održalo se 29. aprila 2022. godine. I ove godine događaj organizuje Grad Karlovac u saradnji s «Tvrđavom kulture Šibenik» u Hrvatskoj, Gradom Banja Luka u Bosni i Hercegovini i Opštinom Bar u Crnoj Gori.
 
Turistička zajednica Grada Bihaća preuzima obavezu da zainteresovanim omogući vođenje tragovima nekada moćne bihaćke tvrđave, a zatim i obilazak Sokolačkog grada, najočuvanijeg i kulturno-turistički najperspektivnijeg spomenika na području Grada Bihaća.
 
Pridružite im se u petak, 5. maja 2023. godine u 18:30 (meet point «Kod sata») i pođite s tragovima bihaćke tvrđave, a zatim «skoknite» do Sokolačkog grada, gdje ćete pod svjetlima prošetati ovim vrijednim spomenikom i saznati ponešto iz njegove
prošlosti.
 
Turistička zajednica Grada Bihaća pripremila je informativni letak za svakog učesnika, te vodiča, koji će znatiželjnima sa zadovoljstvom odgovarati na pitanja.
 
Izgledi su «sunčani», nakon kišnih i hladnih dana u petak se smiješi ljepše vrijeme i idealna prilika da s Turističkom zajednicom Grada Bihaća započnete vikend-odmor!
 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content