Novi Sad

Za većinu stranaca Novi Sad je sinonim za Exit festival, nesumnjivo jedan od evropskih vodećih muzičkih događaja, kako u pogledu raznovrsnosti umjetnika, tako i zbog jedinstvenosti mjesta gdje se odražava, a to je Petrovaradinska tvrđava. Novi Sad je pozicioniran na istinskom raskrižju povijesti i tranzitni je centar sa brojnim kulturnim znamenitostima.

Srpski trgovci formirali su 1640. godine naselje na lijevoj obali Dunava, preko puta Petrovaradinske tvrđave, ne sluteći da će upravo ova srbijanska Atena postati kulturni i prosvjetni centar. Danas je to moderan grad u kome živi oko 400.000 stanovnika i udaljen je 90 km sjeverno od Beograda. U narodu se zna reći da je to grad taman po mjeri čovjeka, ni prevelik ni premalen, ni prebrz ni prespor. Dvije su glavne ulice u samom centru Dunavska i Zmaj Jovina i obje nude veliki broj trgovina i uglednih zanatskih radnji. Trg slobode je najveći centralni gradski trg, nastao u 18. vijeku a njime dominira Gradska kuća,  izgrađena u u neorenesansnom stilu, po projektu arhitekte Đerđ Molnara.

Ukoliko posjećujete Novi Sad svakako pored obilaska same jezgre grada trebate posjetiti već pomenutu Petrovaradinsku tvrđavu u čijoj neposrednoj blizini se nalaze 3 restorana, italijanski, tajlandski i novosadski. Do tvrđave najlakše je doći pješke, 20 minuta šetnje kroz pešačku zonu, zatim kroz predivni Dunavski park, preko mosta Varadinska Duga, pa kroz historijski Petrovaradinski Gradić, i na Tvrđavi ste!

Nedaleko od Novog Sada nalazi se Fruška gora, pravo mjesto za odmor i uživanje, poznata po netaknutoj prirodi, izvorima i brojnim manastirima zbog kojih je često nazivaju Srpska Sveta gora.

Jedna od karakteristika Novog Sada i Novosađana jeste da se vole veseliti i proslavljati, tako da gotovo nema mjeseca u godini kada se ne organizuje nekakva značajna manifestacija. Festival uličnih svirača, Sterijino pozorje, Zmajeve dječije igre, Novosadsko proljeće, Tuneli svjetlosti, Noć muzeja, kao i brojne druge. Sve ove manifestacije su veoma posjećene i odišu duhom Novog Sada i opuštenom atmosferom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content