Od januara 2024. godine naplaćivat će se ulaz u Aja Sofiju

Ukoliko do sada niste besplatno posjetili čuvenu Aja Sofiju u Istanbulu, posjetite li je u januaru 2024. godine morat ćete platiti ulaz.

Foto: Furaj.ba

Od 15. januara 2024. godine, stranci će plaćati ulazak u Aja Sofiju. Za turske državljane koji dolaze u džamiju zbog obavljanja vjerskih potreba ulaz ostaje besplatan, najavio je turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj dodajući kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost posjeta.

Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Ministar nije naveo kolika će biti cijena ulaza.

Podsjećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvorenju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

Kao zaštitni znak grada, Aja Sofija plijeni svojom izvanrednom ljepotom i historijskom vrijednošću. Istinsko je remek djelo Vizantijske arhitekture, i time jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u prijašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Na njenoj izgradnji radilo je preko deset hiljada radnika, svega 5 godina od 532 do 537. godine. Sagrađena je u doba cara Justinijana u Carigradu, a gradili su je matematičari Antemije iz Trala i Izidor iz Mileta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content