Gotovo svaka švicarska porodica u Baselu ima svoj recept za tradicionalni kolač s jabukama, koji se u ovoj prekrasnoj državi pravi od davnina i ima status nacionalnog kolača.
Foto: Pixabay – Malasoca
Recept za Wähe od jabuka ili “Öpfel Waie“, kako se kaže na švicarskom, razlikuje se u nijansama među brojnim porodicama koje ga imaju.
Vjeruje se da su se prve verzije wähe pekle kod kuće s ostacima tijesta za hljeb. Iako se u prošlosti smatrao jelom za siromašne, s vremenom je jelo postalo popularno u srednjoj klasi i često se konzumiralo tokom posta ili petkom. Wähe je inače ukusni švicarski tart napravljen u slatkim i slanim verzijama. Slatka verzija priprema se sa sezonskim voćem poput šljiva, marelica, rabarbare i jabuka, dok slane obično uključuju sir, špinat ili luk, slično francuskom quicheu. No, mi vam donosimo verziju za popularni kolač s jabukama.
Tijesto:
500 gr integralnog brašna
200 gr putera
100 gr šećera
3 kašike griza
kašika ruma
200 gr musa od jabuke
prstohvat soli
Fil:
Šaka usitnjenih oraha
100 gr suhog grožđa
6-7 srednjih jabuka
100 gr šećera
Kašičica cimeta
Kad umijesite tijesto, tri četvrtine utisnite u kalup, najbolje okrugli, obložen papirom za pečenje, a ivice mu podignite koliko možete. Četvrtinu smjese vratiti u frižider. Skuhajte fil, naspite jabuke u kalup, pa onda tijesto iz frižidera narendajte ili iscjepkajte s vrha. Pecite sve oko 30 minuta na 180 stepeni, kad se malo ohladi iscijedite.