Öpfel Waie – švicarski nacionalni kolač koji se pravi od davnina

    Öpfel Waie – švicarski nacionalni kolač koji se pravi od davnina

    Gotovo svaka švicarska porodica u Baselu ima svoj recept za tradicionalni kolač s jabukama, koji se u ovoj prekrasnoj državi pravi od davnina i ima status nacionalnog kolača.

    Foto: Taste Atlas

    Recept za Wähe od jabuka ili “Öpfel Waie“, kako se kaže na švicarskom, razlikuje se u nijansama među brojnim porodicama koje ga imaju.

    Vjeruje se da su se prve verzije wähe pekle kod kuće s ostacima tijesta za hljeb. Iako se u prošlosti smatrao jelom za siromašne, s vremenom je jelo postalo popularno u srednjoj klasi i često se konzumiralo tokom posta ili petkom. Wähe je inače ukusni švicarski tart napravljen u slatkim i slanim verzijama. Slatka verzija priprema se sa sezonskim voćem poput šljiva, marelica, rabarbare i jabuka, dok slane obično uključuju sir, špinat ili luk, slično francuskom quicheu. No, mi vam donosimo verziju za popularni kolač s jabukama.

    Tijesto:

    500 gr integralnog brašna
    200 gr putera
    100 gr šećera
    3 kašike griza
    kašika ruma
    200 gr musa od jabuke
    prstohvat soli

    Fil:

    Šaka usitnjenih oraha
    100 gr suhog grožđa
    6-7 srednjih jabuka
    100 gr šećera
    Kašičica cimeta

    Kad umijesite tijesto, tri četvrtine utisnite u kalup, najbolje okrugli, obložen papirom za pečenje, a ivice mu podignite koliko možete. Četvrtinu smjese vratiti u frižider. Skuhajte fil, naspite jabuke u kalup, pa onda tijesto iz frižidera narendajte ili iscjepkajte s vrha. Pecite sve oko 30 minuta na 180 stepeni, kad se malo ohladi iscijedite.