Öpfel Waie – švicarski nacionalni kolač koji se pravi od davnina

Gotovo svaka švicarska porodica u Baselu ima svoj recept za tradicionalni kolač s jabukama, koji se u ovoj prekrasnoj državi pravi od davnina i ima status nacionalnog kolača.

Foto: Pixabay – Malasoca

Recept za Wähe od jabuka ili “Öpfel Waie“, kako se kaže na švicarskom, razlikuje se u nijansama među brojnim porodicama koje ga imaju.

Vjeruje se da su se prve verzije wähe pekle kod kuće s ostacima tijesta za hljeb. Iako se u prošlosti smatrao jelom za siromašne, s vremenom je jelo postalo popularno u srednjoj klasi i često se konzumiralo tokom posta ili petkom. Wähe je inače ukusni švicarski tart napravljen u slatkim i slanim verzijama. Slatka verzija priprema se sa sezonskim voćem poput šljiva, marelica, rabarbare i jabuka, dok slane obično uključuju sir, špinat ili luk, slično francuskom quicheu. No, mi vam donosimo verziju za popularni kolač s jabukama.

Tijesto:

500 gr integralnog brašna
200 gr putera
100 gr šećera
3 kašike griza
kašika ruma
200 gr musa od jabuke
prstohvat soli

Fil:

Šaka usitnjenih oraha
100 gr suhog grožđa
6-7 srednjih jabuka
100 gr šećera
Kašičica cimeta

Kad umijesite tijesto, tri četvrtine utisnite u kalup, najbolje okrugli, obložen papirom za pečenje, a ivice mu podignite koliko možete. Četvrtinu smjese vratiti u frižider. Skuhajte fil, naspite jabuke u kalup, pa onda tijesto iz frižidera narendajte ili iscjepkajte s vrha. Pecite sve oko 30 minuta na 180 stepeni, kad se malo ohladi iscijedite.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content