Park prirode Tara

Vlada RS-a donijela je na sjednici u četvrtak Odluku kojom se zaštićenim proglašava područje klisurasto-kanjonske doline rijeke Tare kao zaštićeni pejzaž, kategorija V – park prirode, pod nazivom Park prirode “Tara”.

 

Foto: Dron.ba

“Park prirode ‘Tara’ prostire se na području opštine Foča, u ukupnoj površini od 14.453,38 hektara. Osnovne vrijednosti Parka prirode ‘Tara’ čine klisurasto-kanjonska dolina rijeke Tare sa brojnim brzacima, slapovima i bukovima, živopisni pejzaži, raznovrsni ekosistemi i staništa, te reliktne i endemične biljne zajednice”, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Na cjelokupnoj površini Parka prirode “Tara” ustanovljavaju se  režimi zaštite II i III stepena, a da se upravljanje povjerava se Javnom preduzeću šumarstva “Šume RS-a”, Šumskom gazdinstvu “Maglić” u Foči.

“Proglašavanjem Parka prirode ‘Tara’ povećava se površina pod zaštitom na 67.986,96 hektara, što predstavlja 2,75 posto teritorije RS-a, a ukupan broj zaštićenih područja sada je 32”, navode iz Vlade RS-a.

Suza Evrope

Suza Evrope, kako još nazivaju rijeku Taru, izvire u planinskom masivu na sjeveru Crne Gore i teče dužinom od 156 km. Zajedno sa rijekom Pivom čini moćnu Drinu.

Tara se ubraja u vrhunske svjetske rafting rijeke. Kao dio NP ”Durmitor” uvrštena je na spisak svjetske kulturne i prirodne baštine još 1980. godine. Od maja do oktobra traju rafting avanture i ovisno o vašim željama mogu biti jednodnevne, dvodnevne ili višednevne u dužini od 15 do 85 kilometara.

Niz rijeku Taru se svake godine spusti na desetine hiljada turista iz cijelog svijeta. Prava je šteta ne iskoristiti geografsku blizinu i ne posjetiti jedan od najljepših predjela na Balkanu.

Kako doći?

Najbliži put do Tare je iz Sarajeva do Foče 70km, pa potom 8km od Foče putem za Nikšić i Podgoricu. 

OVDJE možete pogledati aranžmane koje uključuju rafting na Tari.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content