Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Paštašuta iz kultnog filma “Kako je počeo rat na mom otoku”
 Paštašuta iz kultnog filma “Kako je počeo rat na mom otoku”
Foto: La Cucina Italiana
Kuhinja

Paštašuta iz kultnog filma “Kako je počeo rat na mom otoku”

by Furaj.ba 3 min read

AA

“Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!”

Foto: La Cucina Italiana

Ako se sjećate ove čuvene rečenice iz hrvatskog filma “Kako je počeo rat na mom otoku” snimljenog 1996. godine, sigurno ste se nekada zapitali šta je paštašuta, a možda potražili i recept za ovo prekusno jelo.

Pastasciutta je popularna vrsta italijanskog jela koja se sastoji od tjestenine i umaka, koji se na području Balkana pravi s mljevenim mesom i tvrdim ribanim sirom. Iako je popis sastojaka za ovo jelo gotovo isti kao za tjesteninu bolognese, to ipak nije isti umak, a glavna razlika je u trajanju pripreme jela. Odnosno, za paštašutu vam treba mnogo manje vremena. Pripremite je za 45 minuta i uživajte u slast!

Sastojci:

• 500 g tjestenine
• 400 g mljevene junetine
• 400 g sjeckanih pelata ili pasiranog paradajza
• glavica luka
• 100-200 g naribanog korjenastog povrća
• 40 g ribanog tvrdog sira
• 2-3 režnja bijelog luka
• 2 kašike maslinovog ulja
• sol, biber i ostali začini prema ukusu

Priprema: 

Pirjajte sjeckani luk na maslinovom ulju, a ukoliko želite dodatno obogatiti okus i prehrambenu vrijednost umaka, uz luk pirjate i malo usitnjene stabljike celera i naribane mrkve, a ovim sastojcima možete pridružiti i malo ribanog korijena peršuna i celera. Nakon otprilike 5 minuta, kada povrće omekša, dodajte usitnjeni bijeli luk te, po želji, na kockice narezanu svježu papriku. Pirjajte još par minuta, a zatim razmaknite povrće na jednu stranu posude te na drugu dodajte mljeveno meso. Meso posolite, a kada počne otpuštati tekućinu pomiješajte ga s povrćem. Nastavite s termičkom obradom uz često miješanje, vodeći računa da svaki komadić mesa „osjeti toplinu“ kako bi posmeđio i počeo otpuštati svoje sokove. Kada tekućina gotovo u potpunosti ispari – oko 15 minuta od trenutka dodavanja mesa, sve začinite biberom i, naprimjer, mljevenom sušenom paprikom. Dodajte sjeckane pelate ili pasirani paradajz, a po želji, umak „podignite“ i dodatkom svježeg paradajza. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vruće vode kako biste „utoplili“ meso, pa kuhajte daljih 20-ak minuta. Tokom kuhanja, koje se treba odvijati na umjerenoj vatri, prilagodite količinu začina i povremeno promiješajte sastojke, a pred kraj obrade umak oplemenite začinskim biljem. Možete se odlučiti za peršun, origano, bosiljak, mažuran, timijan ili vlasac. Umak odmah sljubite sa skuhanom tjesteninom. Zatim jelo pospite ribanim tvrdim sirom.

Možda ste propustili:  Veganski recepti: Bon Appétit!
  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

U Sarajevu održan Ladies & Gentlemen: Sustainable living – kao

13 Augusta, 2022
Novosti

Po prvi put u BiH: Električna flota za Sarajevo Film

13 Augusta, 2022
Intervjui

Maestro Safet Zec: Njemu se divimo

12 Augusta, 2022
Novosti

Sarajevo City Card će turistima biti dostupna od septembra

12 Augusta, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Zanimljivosti

Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom

Zanimljivosti

Recepti naših predaka: Sarajevsko jelo koje je oduševilo Evliju Čelebiju

Tirit-pita, kajmak-baklava i sarajevski ručka-ćurek starinski su recepti naših predaka

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.