Paštašuta iz kultnog filma “Kako je počeo rat na mom otoku”

“Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!”

Foto: Pixabay

Ako se sjećate ove čuvene rečenice iz hrvatskog filma “Kako je počeo rat na mom otoku” snimljenog 1996. godine, sigurno ste se nekada zapitali šta je paštašuta, a možda potražili i recept za ovo prekusno jelo.

Pastasciutta je popularna vrsta italijanskog jela koja se sastoji od tjestenine i umaka, koji se na području Balkana pravi s mljevenim mesom i tvrdim ribanim sirom.

Iako je popis sastojaka za ovo jelo gotovo isti kao za tjesteninu bolognese, to ipak nije isti umak, a glavna razlika je u trajanju pripreme jela. Odnosno, za paštašutu vam treba mnogo manje vremena. Pripremite je za 45 minuta i uživajte u slast!

Sastojci:

• 500 g tjestenine
• 400 g mljevene junetine
• 400 g sjeckanih pelata ili pasiranog paradajza
• glavica luka
• 100-200 g naribanog korjenastog povrća
• 40 g ribanog tvrdog sira
• 2-3 režnja bijelog luka
• 2 kašike maslinovog ulja
• sol, biber i ostali začini prema ukusu

Priprema: 

Pirjajte sjeckani luk na maslinovom ulju, a ukoliko želite dodatno obogatiti okus i prehrambenu vrijednost umaka, uz luk pirjate i malo usitnjene stabljike celera i naribane mrkve, a ovim sastojcima možete pridružiti i malo ribanog korijena peršuna i celera. Nakon otprilike 5 minuta, kada povrće omekša, dodajte usitnjeni bijeli luk te, po želji, na kockice narezanu svježu papriku. Pirjajte još par minuta, a zatim razmaknite povrće na jednu stranu posude te na drugu dodajte mljeveno meso. Meso posolite, a kada počne otpuštati tekućinu pomiješajte ga s povrćem. Nastavite s termičkom obradom uz često miješanje, vodeći računa da svaki komadić mesa „osjeti toplinu“ kako bi posmeđio i počeo otpuštati svoje sokove. Kada tekućina gotovo u potpunosti ispari – oko 15 minuta od trenutka dodavanja mesa, sve začinite biberom i, naprimjer, mljevenom sušenom paprikom. Dodajte sjeckane pelate ili pasirani paradajz, a po želji, umak „podignite“ i dodatkom svježeg paradajza. Ukoliko je potrebno, dodajte i malo vruće vode kako biste „utoplili“ meso, pa kuhajte daljih 20-ak minuta. Tokom kuhanja, koje se treba odvijati na umjerenoj vatri, prilagodite količinu začina i povremeno promiješajte sastojke, a pred kraj obrade umak oplemenite začinskim biljem. Možete se odlučiti za peršun, origano, bosiljak, mažuran, timijan ili vlasac. Umak odmah sljubite sa skuhanom tjesteninom. Zatim jelo pospite ribanim tvrdim sirom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content