Prošetaj Bosanskom dolinom piramida

BiH Bucket List Challenge – Izazov #36

Piramide u Visokom svake godine posjeti desetine hiljada turista iz različitih dijelova svijeta, i taj broj iz godine u godinu je sve veći.

Najpopularnije odredište u Visokom je Bosanska dolina piramida koju su u doba pandemije naročito popularizirala posjete jednog od najboljih tenisera svijeta Novaka Đokovića.

Bosanska dolina piramida sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim Bosanske piramide Mjeseca          (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac), a tu je svakako i Tumulus u Vratnici.

Pored prahistorijskog podzemnog tunela Ravne, te parka Ravne 2, otkrivena je nova mreža tunela, Ravne 3 i Ravne 4.

Kako doći?

Kada sa autoputa koji iz Sarajeva vodi prema Visokom dođete u grad, na kružnom toku pratite znakove koji će vas odvesti do popularnih tunela i parka Ravne 2 koji je idealan za izletište i šetnju u prirodi. Ukoliko želite posjetiti i Bosansku piramidu Sunca, i do nje su postavljeni znakovi, a nalazi se neposredno pored Starog grada Visokog.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content