Na poziv njemačke turističke organizacije bili smo u Baden Badenu. Tokom naše posjete ovom prekrasnom gradu, imali smo priliku posjetiti restoran Hector, gdje smo sudjelovali u posebnoj radionici i zajedno s glavnim slastičarem pripremali ukusnu Švarcvald tortu.
Evo recepta za Schwarzwälder Kirschtorte (Švarcvald tortu):
Sastojci za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
120 g brašna
30 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 kašike mlijeka
Sastojci za fil:
500 ml slatke pavlake
400 g višanja (svježih ili iz kompota)
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike višnjevače (opcionalno)
Sastojci za ukrašavanje:
Čokoladne strugotine ili čokoladne listiće
Dodatne višnje za dekoraciju
Priprema biskvita:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu.
Dodajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i mlijeko.
Pažljivo promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Smjesu prelijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista.
Ostavite biskvit da se ohladi.
Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom dok ne postane čvrsta.
Dodajte šećer i dobro promiješajte.
Ako koristite višnje iz kompota, ocijedite ih. Lagano umiješajte višnje u pavlaku.
Slaganje torte:
Ohlađeni biskvit prerežite na tri jednaka dijela.
Stavite prvi biskvitni sloj na tanjir za posluživanje.
Premažite sloj biskvita sa pola fila od slatke pavlake i višanja.
Ponovite postupak s drugim slojem biskvita i filom.
Na kraju stavite treći biskvitni sloj na vrh torte.
Ukrasite tortu:
Premažite cijelu tortu preostalim filom.
Ukrasite tortu čokoladnim strugotinama ili listićima čokolade.
Stavite dodatne višnje po vrhu za dekoraciju.
Ohladite tortu:
Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne najmanje 2-3 sata, idealno preko noći.