Prva sijalica u BiH: Poslije New Yorka, zasjala je u Semizovcu

Davne 1881. godine, New York je prvi u svijetu dobio struju, a odmah iza ove svjetske metropole i zahvaljujući Austro-Ugarskoj, u Semizovcu kraj Sarajeva je donesena i instalirana prva sijalica.

Semizovac je nekada bio srez, administrativno sjedište ovog kraja, raskrsnica drumskih i željezničkih puteva koji vode ka Sarajevu, Zenici, Tuzli. Prve stambene zgrade podigli su radnici rudnika mangana iz Čevljanovića. Tu se vršila separacija rude i pretovar drvene građe iz pilane Srednje odakle su se željezničkom prugom upućivali širom svijeta. Malo je znano da su zbog rudnika mangana u ovaj kraj na privremeni rad dolazili Nijemci, Austrijanci i stručnjaci iz drugih zemalja našeg bliskog okruženja. Sa gašenjem rudnika mangana počela je i stagnacija ovog mjesta a većina od 2.116 prijeratnih stanovnika radno se počela vezati za UNIS-ove tvornice: „Pretis“, „TAS“, „UTL“, „Biokovo“, „Energotehniku“ u Vogošći.

Dva kurioziteta vezana su za Semizovac. Jedan od njih jeste taj da je u ovom mjestu, prije odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, bilo najviše servisa za popravku motornih pila u bivšoj Jugoslaviji.

Druga zanimljivost je ta što je, nakon New Yorka, koji je 1881. godine prvi u svijetu dobio struju, prva sijalica na Balkanu zasvijetlila u Semizovcu 1890. godine, pet godina prije nego li u samom Sarajevu.

Urbana legenda kaže da je poznati svjetski naučnik Nikola Tesla na svom putovanju od New Yorka do Beograda 1890. godine boravio u jednom motelu u Semizovcu. Tokom svog boravka domaćinu koji je imao riječni mlin ponudio je nešto revolucionarno. Tako je, po ovoj legendi, sijalica dospjela u Semizovac.

Spomenik u dvorištu škole u Semizovcu

Međutim, prema historijskim podacima, prva sijalica je zasjala zahvaljujući Austro-Ugarskoj upravi. Naime, pošto je u Semizovcu bila separacija rude mangana koja je iskopavana u Čevljanovićima (selo kod Semizovca), za njene potrebe izgrađena je mala hidrocentrala s dva generatora jačine 110 w i koja je, osim separacije, s nekoliko sijalica osvjetljavala i “strogi centar” Semizovca. Pet godina kasnije, električne sijalice dospjele su u Sarajevo i počele se koristiti i u ovom gradu.

U dvorištu Osnovne škole “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu otvoren je spomenik prvoj sijalici u Bosni i Hercegovini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content