Put srebreničke povelje – planinarska transverzala koja vodi do Neuma

Planinarska transverzala „Put Srebreničke povelje“ polazi od srednjovjekovnog grada Srebrenika i završava se u Neumu, a nastala je na osnovu historijskih činjenica.

 

Foto: Furaj.ba

„Srebrenička povelja“ je dokument kojim kralj Stjepan II Kotromanić ustupa Dubrovačkoj državi dio Dalmacije od Lovišta (Pelješac) pa sve do Prevlake uključujući ostrva i dio priobalnog pojasa. Ova povelja napisana je 15. februara 1333. godine u tada najutvrđenijem srednjovjekovnom gradu „Srebreniku“.

Planinarska transverzala „Put Srebreničke povelje“ je do sada najvećim dijelom urađena od Srebrenika do Bobovca i dalje preko Vareša do Sarajeva.

Ove godine Planinarsko društvo „Konjuh“ je remarkiralo etapu Tuzla – Ilinčica – Vršani – Vukovije. Postavljeni su putokazi i info-panoi kojih ranije nije bilo. Projekat je podržala Turistička zajednica Grada Tuzle.

Povodom završetka projekta, PD „Konjuh“ je na Dan državnosti Bosne i Hercegovine održao planinarski pohod i promociju remarkirane etape. Za javnost slabo poznate, predstavljene su Južna i Sjeverna tuzlanska karaula. Obje karaule, kao ostaci nekadašnjih kontrolnih utvrda na putevima, nalaze se na trasi transverzale.

Južna tuzlanska karaula (465 mnv) se nalazi na Vršanima, neposrdno iznad planinarskog doma. Sjeverna tuzlanska karaula (448 mnv) se nalazi sjeverno od Kozlovca kod zaseoka Mustaći.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content