Rafting na Neretvi – Džajića buk

Rijeka Neretva, brza, pjenušava, zelena, bistra…Planinska rijeka Neretva, koja u jednom svom djelu, u kanjonu uzvodno od Konjica, adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj.

Rafting na Neretvi najbliskiji je susret sa njezinom svekolikom raskošnom ljepotom. Na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve, od Glavatičeva do sela Džajići , vidjet ćete i doživjeti neponovljive prizore netaknutog sklada veličanstvene prirode. Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona, gdje se plavetnilo neba naslanja na bjelinu pomno isklesanog stijenja dlijetom vremena, zasjenci i uvale, osunčane plaže i prikrajci, riba i ptica, zov i pjesma, bit će razlogom vašeg ushićenja i posvemašnje radosti u susretu s neviđenim i još nedoživljenim.

Bit će to jedan po svemu nezaboravni dan, ispunjen od prvojutarnjih sunčanih zraka do večernjeg sutona, dan s Neretvom, dan sa dragim vam prijateljima ili saradnicima, dan potpunog korisnog druženja, odmora i užitka. Početak uzbuđenja već su i same jutarnje pripreme za odlazak na rafting. Srdačan doček domaćina, gostoprimstvo rastrtog stola sa obilnm i raznovrsnim doručkom iz tradicionalne domaće kuhinje, malo smijeha i nestrpljenja da sve što prije počne, fotografisanja i dogovora, a onda, eto poziva da se počne sa oblačenjem rafterske opreme. Namjenska odijela, zaštitni prsluci i kacige, dijele se uz korisne upute i sugestije…Malčice treme i upitnih pogleda prema svim tim stvarima i usputnim, izrečenim i neizrečenim pitanjima, da li su baš sve nužne i je li to opasno?! Osmijehom ih tješe i znano objašnjavaju pitane potankosti profesionalni skiperi, dok užurbano pripremaju za transport čamce, vesla i ostalu opremu potrebnu za rafting. Ne zaboravljaju ni foto-kamere jer sve ima biti zabilježeno na cd-nosačima slike koje će na kraju dana biti podijeljene kao dar i uspomena svim gostima.

I eto, sve je spremno za početak avanture. Na znak o polasku, putnici se ukrcavaju u minibuse koji će ih odvesti do Glavatičeva, odakle rafting započinje.

Pedesetak minuta vožnje u strme zavoje brzo protiče u dobroj atmosferi ugodnog druženja, korisna objašnjenja pratećih vodiča i davanje posljednjih uputa.

Dolazak na Glavatičevo i čamci spremni za putovanje. Neretva vas dočekuje mirna i krotka. Da vas primami i otvori dveri svoje raskošne jedinstvenosti. Počinje lagahno veslanje, priča i pjesma. Uskoro slijedi opuštanje i blaga omama…sve nestaje, samo, Ona, rijeka teče.. Mirni šum vode, okolno bujno zelenilo, sunce koje miluje i čisti zrak koji žedno udišete…

Osjeti Neretva da ste spremni za malo uzbuđenja i malo igre i malo nadmetanja s njezinom živošću i nepredvidivošću. I eto prvoga buka koji iz daleka već kazuje svoje nestrpljenje hoćete li uspješno savladati njegovu razigranu vodenu zasjedu…I vi ste spremni, osobito onda kad čamcem brode spretni skiperi bodreći vas svojom sigurnošću i vidnim iskustvom. Zaveslate onda i vi jače…Cika nalik dječijem veselju i oduševljenju, a onda vas rijeka opet mirno vodi do sljedeće svoje prekrasne pršteće prepreke…

Smjenjuju se bukovi i mirni vodeni prolazi..Teče Rijeka… Žedan li si, sagni se i pij…čista je!

Hoće Neretva da vam pokaže sve svoje draži, pa i svoju prekrasnu susjedu Rakitnicu. I jedna i druga ponudiće vam za odmor veliku plažu, koja je rasprostrla svoj bijeli kamen i pijesak baš tu na ušću, gdje se Rakitnica spaja sa Neretvom da zajedno zanosno teku i veličaju Ljepotu.

Oni što ne mogu odoljeti, okupaće se u njenoj svježini i tijelom svojim sunce pozdraviti.

Već razigrani, neki će se odvažiti i na skok u modrozelenu, kao suza čistu rijeku i njene dubine, sa obližnjih litica.

Negdje na sredini kanjona dočekuju vas dražesni slapovi “Blizanci“, gdje je zaustavljanje i fotografisanje skoro pa nedopustivo preskočiti. Plovi smaragdna rijeka. Između sanjarenja, radosti, pjesme i smijeha, plove čamci..Na ritam već ste svikli. Tihaci i brzaci se smjenjuju. Ostaju iza vas veliki bukovi .. Ploče, Štrojila…I evo slijedi onaj posljednji, Džajića Buk! Ovaj je i najzahtjevniji, pa je izazov nadmetanja još veći…

Malo pripreme na čamcu, upute od strane skipera, dogovora i evo ga …Pršte mlazevi vode hučeći i izvijajući se u pjenušave vodoskoke .. žešći zamasi veslom i gotovo…Džajića Buk je savladan, ostaje iza vas veselo vam domahujući ljepotom svojom, a Neretva ponovnom krotkom mirnoćom najavljuje završetak višesatne plovidbe.

Dolaskom u selo Džajiće u kasne poslijepodnevne sate rafting se završava, ali ne i dan na Neretvi. Nakon što ste po izlasku iz čamca, raft-opremu zamijenili suhom i toplom odjećom, vrijeme je za slasno objedovanje.

U lijepom i ugodnom ambijentu, na terasi uz samu rijeku, bićete ugošćeni ljubaznošću i toplim gostoprimstvom vaših domaćina, raznovrsnom i ukusnom tradicionalnom kuhinjom, ali i dobrom zabavom.

Poželite li ostati duže, na raspolaganju su vam prostrani i udobno opremljeni šatori sa prekrasnim pogledom na rijeku i kompletnom pratećom uslugom.

Biće to neponovljiva avantura ispričana jezikom prirode i dobrih ljudi, u kojoj Neretva ugošćuje putnike namjernike. Okrjepljuje i napaja . I nadahnjuje.

Bilo da želite uživati u jednodnevnom raftingu, vikendu ili četverodnevnom aranžmanu gdje ćete pored raftinga planinariti „ putem šverca duhana“ posjetiti Titov bunker i sl. ljubazni domaćini će se pobrinuti da vam boravak ostane u prekrasnom sjećanju i sigurni smo da ćete se ponovo vratiti.

KONTAKT

Kasim Dzajic

+ 387 (0)61/ 577 000

+ 387 (0)61/ 482 400

Tel/Fax:

036 724 162

E-mail: dzajick@bih.net.ba

Web: raftingrafting.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content