Recept – prava bosanska baklava

Baklava je donekle simbol bosanskih poslastica, ipak, mnogi će reći da je autentično turska, ali Turci imaju različite varijecije baklave, pretežno sa pistacijama ili lješnjacima, o kojima ovdje nije riječ. Dakle, donosimo vam recept za baklavu, tipičnu bosansku – bajramsku.

Foto: Furaj.ba

To nije bilo kakav kolač, praznični je, možda je upravo  zbog toga posebna, svoja i onako sočna. Kao i sam joj oblik, dosta je precizna, zna se tačno šta ide i u kojoj mjeri, pa čak često domačice za baklavu imaju i posebne tepsije. Dobru baklavu ne zna napraviti baš svako, i ne ide svakom od ruke, iako je skoro jednostavna. Za pravu baklavu moraš imati ili mjeru ili osjećaj stečen dugogodišnjim iskustvom.

Recept za baklavu

Sastojci:

  • veličina tepsije br. 34
  • 1 kg jufke (kora)
  • 5oo gr maslaca
  • 8oo gr oraha (300 gr krupnije isjeckanih)
  • može se dodati tirit

Agda:

  • 2 kg šećera
  •  1,8 l vode

Priprema:

Na nauljenu tepsiju – pleh najprije stavite jedan list jufke, potom ga pospite maslacem koji ste istopili, pa preko njega stavite drugi list jufke. Poredajte na taj način 4 lista jufke, a potom peti list jufke pospite smjesom od tirita i oraha. Potom opet stavite 4 lista jufke i svaki od njih premažite istopljenim maslacem. Na peti list jufke stavite orahe i tirit. Postupak ponavljati sve dok ne potrošite svu jufku, tirit i orahe.

Agda-zaljev:

2 kg šećera i 1,8 l vode lagano staviti da prokuha. Nakon 2-5 min. kuhanja skinuti sa šporeta. Ukoliko je baklava u potpunosti od oraha, dakle ne od tirita, može i manja količina od navedene.

Na kraju kad ste složili baklavu isječete je na željene komade, još odozgo pomastite sa maslacem i pecite na temperaturi od 150 stepeni, kad baklava fino zarumeni smanjite na 100 stepeni i tako ukupno oko 2 sata. Pečenu baklavu kad izvadite iz rerne ostavite par minuta i zalijte je sa zaljevom koji ste u međuvremenu pripremili i ohladili da bude više mlak.

Baklava je odlična onda kada nije ni suha ni mokra, nego baš sočna, kada nije sljepljena, nego kad hrska.

Tirit za baklavu

Tirit je smjesa od žumanaca, brašna i putera. Puter treba da bude hladan i tvrd, kako bi se mogao narezati na male kockice ili narendati. Kockice putera staviti u brašno i miješati rukama dok se ne sjedine. Ranije su ga u baklavu stavljali oni koji nisu imali dovoljno oraha , ali se zbog njegovog lijepog ukusa tradicija spremanja baklave i kolača s tiritom zadržala do današnjeg dana.

Potrebni sastojci:

 250 gr brašna

100 gr putera

2 žumanceta

Umutiti žumanca, hladan puter narezan na male kockice staviti u brašno i miješati rukama dok se ne sjedine. Žumancima prskati brašno koje se trlja medju dlanovima, sve dok se ne dobiju sitne mrvice, koje možete istisnuti kroz đevđir. Tirit stavite u tepsiju ili pleh i pecite u rerni na 200 stepeni, uz povrmeno miješanje, sve dok tirit ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Kada se mrvice ohlade možete ponovo prosijati tirit a ukoliko niste zadovoljni veličinom mrvica, možete ih samljeti u mašini za mljevenje oraha. Osim u baklave, može se dodavati i u ružice i druge zalivene kolače.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content