Restoran Sopra – oaza mira nadomak Sarajeva

U očaravajućem zelenom okruženju sarajevskog naselja Faletići, nadomak Baščaršije, nalazi se prava oaza mira.

 

 

Foto: Restoran Sopra

Restoran Sopra još od svog otvorenja po svemu je poseban i drugačiji, od samog ambijenta do nevjerovatnih specijaliteta.

Nalazi se u sklopu Ville Hany, te je poseban po tome i što ima bazen.

U ovom restoranu svako može pronaći ponešto za sebe. Bilo da ste za poslovni ručak, druženje sa prijateljima ili porodicom, čak i proslavu vama bitnog događaja.

Restoran Sopra

Uređen je po uzoru na evropske restorane, odiše luksuzom i nevjerovatnim pogledom na bazen i zelenilo Faletića, a poznato je da pogled na vodu i zelenilo umiruje.

Osim po ekskluzivnosti, restoran će vam ostati u lijepom sjećanju i po neobičnim specijalitetima kao što je neokoštana janjetina.

Specijaliteti kuće su i sporo pečena juneća rebra koja se 12 sati spremaju sa velikom pažnjom. Tajna kuhara restorana Sopra je da se rebra mariniraju određeno vrijeme, a poslije se stavljaju na pečenje na 120 stepeni 12 sati. Služe se sa bbq sosom, mariniranim lukom i prženim krompirom.

Kao desert, ne propustite probati čokoladni fondat sastavljen od malog čokoladnog kolača sa hrskavom korom i blagim punjenjem koji se servira sa sladoledom.

Posebno će vam se svidjeti što u restoranu Sopra često bude muzika uživo, samo pratite najave na društvenim mrežama.

Restoran se nalazi na adresi Faletići br. 9.

Ukoliko se odlučite i šetati kroz naselje, trebate znati da se u njemu nalazi i vrelo rijeke Mošćanice, desne pritoke Miljacke, koja se spominje u dokumentima još iz srednjeg vijeka.

Samo vrelo ne možete vidjeti jer se nalazi u zaštićenoj zoni. Na Mošćanici je naime, zbog njene neizmjerne čistoće i blizine gradu, izgrađen prvi javni vodovod i česme.

U periodu 1478. do 1540. godine bosanski sandžakbeg Skender-beg je, za potrebe tadašnjih stanovnika, prema gradu u dužini od 3 kilometra sproveo jedan rukavac rijeke Mošćanice preko naselja Vratnik.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content