Rimski most na Ilidži

BiH Bucket List Challenge – Izazov #11

Kameni Rimski most sa lukovima, preko rijeke Bosne, sagrađen je u osmanskom vremenu, početkom 16 vijeka. Sagradio ga je Rustem – paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Nalazi se u sarajevskom naselju Ilidža, podno olimpijskih planina Igman i Bjelašnica, na prostorima nekadašnjeg starorimskog gradskog naselja. 

Rimski m

Foto: Furaj.ba

Ime Rimski, taj turski most ima zahvaliti upravo svojoj lokaciji. Most je izgrađen od klesanog kamena i oblikovan je kao niska polegla građevina na sedam lukova. Lukovi su visinski nešto niži na krajevima i rastu prema sredini, pa tako imamo karakterističan, blago ispupčen, oblik ovoga mosta. Dužina mu iznosi oko 40 metara, a širina 4,5 metara.

Pretpostavlja se, naime, da je današnji most, građen na temeljima starog rimskog mosta. Postoji i drugo mišljenje – da su u njega ugrađivani kameni blokovi ostataka rimskog naselja Aquae Sulphurae, pa je tako i dobio svoje ime. Kako god, predstavlja lijep i dragocijen spomenik ovdašnjeg graditeljstva.

Ilidža
Ilidža

                                                                       Kako doći?

Most se može vidjeti ako se vozi magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se odmah pored puta, s desne strane.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

https://furaj.ba/dev2/ilidza-dragulj-prirode/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content