Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuhara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.
Foto: Pexels-karolina-grabowska
Sastojci:
5 kuhanih jaja
5 mrkvi
5 kiselih krastavaca
5 krumpira
400 g graška
200 g salame po izboru
450 g majoneze
malo senfa
malo soka od limuna
malo soli
ulje
ocat
Priprema:
Isjeći krompir i mrkvu na sitne kockice pa ih skuhati.
U zdjelu staviti oprani grašak iz konzerve, zatim sitno isjeckani krompir, mrkvu, jaja, kisele krastavice pileću salamu, dodati iscjeđeni sok od limuna i ocata po želji, po želji i malo soli, jednu kašiku senfa i majonezu, obično oko 400-500 grama majoneze, zavisi od željenog ukusa.
Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine.