Sarajevo bi moglo dobiti i dva skywalka

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić predložila je gradnju popularnog skywalka na području općine Stari Grad, tačnije na lokalitetu Špicasta stijena.

Foto: S. Hodžić, Furaj.ba

Podsjećamo, Općina Novo Sarajevo planira gradnju skywalka na brdu Hum,  o čemu smo već pisali, tako da bi Sarajevo uskoro moglo imati i dva skywalka – koja su naročito popularna u Mostaru i regiji.

Ova lokacija je predložena nakon što je Služba za urbano planiranje, investicijske, stambene i komunalne poslove Grada Sarajeva obišla, kako je navedeno u aktu kojim se tretira ovo pitanje, sve značajne lokalitete za provedbu ovakvog projekta.

Kao razlozi zašto je predloženo navedeno područje istaknuti su:

  • Postojanje dobre morfološke podloge terena za skywalk;

  • Postojanje dodatnih sadržaja na širem lokalitetu (Park šume prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine, Muzej 105. motorizovane brigade);

  • Postojanje dobre saobraćajne infrastrukture;

  • Prirodni ambijent, za koji je naglašeno da neće biti narušen.

Zavod za planiranje Kantona Sarajevo je Gradu Sarajevu dao pozitivno mišljenje za ovaj projekat. Tvrdi se da pristup do skywalka kroz šumu ne bi trpio značajne intervencije niti da bi se narušio šumski fond te da bi se u većoj mjeri koristile postojeće pješačke staze.

U ovoj godini je planirana izrada idejnog i glavnog projekta za skywalk. Nije poznato koliko će gradnja koštati.

Skywalk bi se nalazio neposredno do poznatog izletišta “Park šuma prijateljstva” u sarajevskom naselju Grdonj.

Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije i prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content