Park “Šuma prijateljstva”, oaza mira i terasa s čarobnim pogledom

U sarajevskom naselju Grdonj iznad Sarajeva smješten je Park „Šuma prijateljstva“, gradska oaza mira, prirode i čistoće.

Park “Šuma prijateljstva”; Foto: Općina Stari Grad

Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije i prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Dječije igralište; Foto: Općina Stari Grad

Park „Šuma prijateljstva“, koji se prostire na površini većoj od šest hektara posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje. Osim toga, Park šuma prijateljstva ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike, te veliki vidikovac – terasu s koje se pruža prekrasan pogled na Sarajevo. Kako biste došli do terase pratite popločanu stazu koja vodi iz Parka.

Foto: S. Hodžić, Furaj.ba

Također, malo je poznato da ovo sarajevsko izletište krase džinovske sekvoje, netipično drvo za naše podneblje koje vodi porijeko iz Sierra Nevade u Californiji.

Sekvoje; Foto: S. Hodžić, Furaj.ba

Kako doći?

Krenite prema Baricama, te pratite upute. Prije samog dolaska do izletišta Barice, skrenite lijevo prema Muzeju 105. (Mala kula na Grdonju). Park se nalazi odmah s lijeve strane.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

MUZEJ I CAFFE 105

BARICE I ČAVLJAK

IZLETIŠTA OKO SARAJEVA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content