Sarajevo na evropskoj listi kao središte dvoraca u regiji

Ubuy je nedavno sproveo istraživanje kako bi utvrdio broj dvoraca u velikim evropskim gradovima i izračunao gustoću dvoraca na 100.000 četvornih metara.

Foto: Kemal Bećirević

Prema rezultatima istraživanja, Sarajevo je zauzelo osmo mjesto s četiri dvorca, što čini otprilike 0,78 dvoraca na svakih 100.000 četvornih metara.

Otkriće je to koje postavlja Sarajevo u red evropskih gradova s bogatom kulturnom i historijskom baštinom, te je značajno jer stavlja grad kao značajnu destinaciju za ljubitelje historije i arhitekture.

Također, glavni grad BiH istaknut je kao značajno središte dvoraca u regiji, pridodavši mu važnost u kontekstu evropske kulturne scene.

Na vrhu ljestvice nalazi se Istanbul s impresivnih 12 dvoraca, dok su iza njega Rim, Berlin i Napulj s visokim brojem dvoraca u svojim urbanim središtima.

Inače, riječ Sarajevo je turskog porijekla i složenica je od riječi “Saray” što znači dvor, utvrda i “Ovasi” – polje. To bi značilo da ime grada znači “Polje oko dvora”.

Ipak, treba znati da je na tlu današnjeg Sarajeva grad postojao i ranije i zvao se Vrhbosna, a prvi put se spominje u povelji kralja Bele IV daleke 1244.

Imenom “saraj ovasi” prvi put se spominje 1477, u spisima plemića Ajas-bega, te 1507. godine prvi put na bosanskom jeziku u pismu čiji je autor bio Firuz-beg.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content