Sarajevo u TOP 100 najboljih gradova na svijetu s lokalnom kuhinjom

Svjetska enciklopedija hrane “Taste Atlas” uvrstila je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, među top 100 najboljih gradova na svijetu za isprobati lokalnu kuhinju.

 

Među najpopularnijim sarajevskim jelima su svakako ćevapi koje je “Taste Atlas” već ranije uvrstio u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu.

Inače, na Taste Atlasu ćevapi se nalaze i 30. mjestu na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu, listi na kojoj je bosanska kuhinja proglašena 25. najboljom, a Sarajevo je zauzelo 28. mjesto među najboljim gradovima na svijetu za tradicionalnu hranu.

Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.

U Sarajevu se može probati i burek, koji se našao na odličnom 24. mjestu na listi top 50 najboljih “uličnih” jela na svijetu prema izboru svjetskog atlasa hrane i “enciklopedije ukusa”.

Također, u glavnom gradu BiH u brojnim aščinicama možete probati i jela sa liste najbolje ocijenjenih bosanskih jela, na čijem su vrhu japrak, kvrguša i sač (ocjena 4,7).

Kraljica među poslasticama je tufahija sa ocjenom 4,1 i bolje je ocjenjena u odnosu na hurmašice (3,8) i kadaif (3,7).

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SARAJEVO: GDJE JEDU LOKALCI?

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content