Sarajevsku buregdžinicu Taste Atlas predstavio kao kultno mjesto

Svjetska enciklopedija hrane Taste Atlas predstavio je sarajevsku buregdžinicu “Sač” kao kultno mjesto sa kultnom hranom.

Foto: Furaj.ba

“Burek u sarajevskoj buregdžinici Sač važi za jedan od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Buregdžinica Sač je poznata po tradicionalnoj pripremi bureka, slanog peciva koje je nezaobilazno u balkanskoj kuhinji. Uprkos svom turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”, navodi se u opisu na društvenim mrežama, te se dodaje kako je buregdžinica Sač poznata po autentičnom pristupu spravljanja bureka.

Iz Taste Atlasa su zatim se fokusirali na riječ “sač” pojasnivši kako je riječ o tradicionalnoj balkanskoj kuhinjskoj kupoli koja se koristi za kuhanje jela na uglju, dajući jedinstveni okus i teksturu bureku, ali i ostalim jelima.

Podsjećamo, prema Taste Atlasu, koji ocjene kulinarskih specijaliteta u svim zemljama svijeta kao i mjesta na kojima se mogu isprobati formira na osnovu ocjena i komentara korisnika, u Sarajevu se ističu tri tradicionalna restorana – ćevabdžinice Petica – Ferhatović i Željo, te buregdžinica Sač. Sva tri restorana nalaze se u starom jezgru grada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content