Sarajka dobitnica vrijedne muzičke nagrade u New Yorku

Svjetlana Bukvić iz Sarajeva dobitnica je nagrade ASCAP PLUS za 2020. godinu, koju dodjeljuje Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP).

Svjetlana Bukvić

Nagrada je to koja se dodjeljuje članovima udruženja čija su djela izvedena u neistraženim medijima i čiji katalozi imaju prestižnu vrijednosti..

Svjetlana je studirala i diplomirala kompoziciju i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U potrazi za fakultetima koji su pružali mogućnost spajanja starog sa novim, aplicirala je i primljena je na njujorški univerzitet Rensselaer Polytechnic, koji je tada uspostavljao prvi program u Americi za multimedijalnu umjetnost. Skupu školarinu platio je univerzitet, a Svjetlana nije odustala od odlaska uprkos ratu.

U gradu o kojem je sanjala – New Yorku, završila je studij kao jedna od najboljih studentica koja je radila sa vrhunskim njujorškim umjetnicima. Danas radi na njujorškom univerzitetu, gdje predaje muzički biznis, elektronsku muziku i kompoziciju, i zvuk za film. Radi i na uspostavljanju saradnji između muzičkih institucija u New Yorku i BiH, kako bi doprinijela kvaliteti i razvoju ove branše u našoj državi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content