Sarajka ispela 78 najviših vrhova u Bosni i Hercegovini

Sarajka Amra Škoro postigla je zavidan planinarski uspjeh ispenjavši se na 78 najviših vrhova u Bosni i Hercegovini i kota u planinama (Challenge 2000+), te tako postala prva planinarka iz Planinarskog kluba Nomadi koja je ispunila ovaj zanimljivi planinarski izazov.

Foto: Privatni album

U Nomade Amra se učlanila prije četiri godine, sa željom da vidi Hajdučka vrata, Trnovačko jezero i da se popne na krov BiH – Maglić.

S obzirom na to da se na taj potez odlučila u mjesecu oktobru, a kako nije imala iskustva niti tehničke opreme, morala je čekati proljeće da bi ostvarila svoje želje. U međuvremenu, nastavila je sa izletima na druge planine, a zov planine privlačio je sve više pa su tri želje koje je imala prerasle u 33.

Foto: Privatni album

Odluka je tada pala, upisat će ljetnu i zimsku planinarsku školu želeći naučiti osnove kretanje, kretanje u navezi, tehnike spuštanja, penjanja u stijeni, korištenje tehničke opreme, pružanje prve pomoći – sve što visokogorac treba da zna. Svaki vikend je provodila u planini, išla na tehničke dane, učila čvorove, pripremala se za veće izazove.

Na treću godišnjicu sada već aktivnog planinarenja odlučila je napraviti korak dalje – popeti svih 78 vrhova u BiH koji su iznad 2.000 metara nadmorske visine. Prijavila se na challenge 2000+ i tu je krenula avantura.

Na Osobcu, Prenj; Foto: Privatni album

Prvo se popela na vrhove Prenja – Zelenu glavu i Otiš, a na Prenju je i zaključila izazov usponom na vrh Erać.

Zacrtani cilj ispunila je za godinu dana, pa je u oktobru ove godine postala 13. žena koja je ispunila ovaj izazov, te prva članica “PK Nomadi”. Sigurno je među rijetkima koji su ovaj izazov u tako kratkom periodu ispunili.

Foto: Privatni album

Za Amru sve planine imaju svoju čar i sve su joj drage, ali Prenj i Treskavica su joj favoriti.

Najlakše se popela Maglić, kaže zbog tolike želje da se popne na najviši vrh BiH. Priznaje da je tokom izazova bilo dosta napornih tura, gdje se treba voziti preko tri sata u jedom smjeru, gdje se hoda preko 12 sati, gdje nema izvora vode, pa vam je ruksak zbog vode težak itd.

Foto: Privatni album

Za Furaj.ba je istakla i kako je u mjesecu septembru i oktobru najljepše hodati, jer nije prevruće, pa vam ni vode ne treba puno, a dan je još dug. U tim mjesecima Amra je radila najteže ture, prelazeći u jednom danu sa ekipom i više vrhova. Iako su joj te ture bile najteže, sav taj umor i loše vrijeme je, kaže, zaboravljala u sekundi i odmah nakon završene ture razmišljala gdje će sljedeći vikend ići.

U narednoj godini se planira peti na vrhove van Bosne i Hercegovine poput Mont Blanca, Kilimanjara, Triglava, ali i započeti zimski challenge 2000+.

Pogledajte fotogaleriju:

S. Hodžić, Furaj.ba

Foto: Privatni album Amre Škoro/ Ljepote Bosne

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content