Sarajke

Ulice Sarajeva, institucija ili mjera za stvarnost? Ako je u pitanju stvarnost, mi onda živimo savršeno. Turisti, slučajni prolaznici kroz grad često znaju bit zbunjeni, pa u razgovoru sa istim fraza koja odzvanja i najviše nas opisuje je:”Too much, too much, too much?“ Too much of what? Kad bi im se dalo pojasniti na tečnom bosanskom da je jednostavno Ferhadija (i općenito prometnije ulice Sarajeva) mjera za sve, pogotovo u vrijeme žargonske špice razumjeli bi se. Malo se pozira, malo ispijaju duže kahve, komentariše, prepričava, odmjera i razgleda. Tu vrijede druga pravila, možeš biti totalno bez novca, švorc ali sređen moraš biti.

227553_10150209430598617_4507597_n-1

Ovo je upravo priča o svim tim običajima, ponosu i stavu iz perspektive sarajevskih dama, koji se nikada ne gubi ili zaboravlja. Žena, koju je britanski fotoreporter Tom Stodart snimio u predgrađu Sarajeva, tačnije na Dobrinji na vrhuncu rata na Balkanu, kako ponosno korača na visokim štiklama, u svojoj najboljoj haljini, sa decidnim nakitom, savršenom šminkom i frizurom ponajbolje opisuje ovaj naš ljudski duh. Naime, riječ je Melihi Varešanović, koja je svakodnevno prolazila na posao pored bunkera, vojnika ali na toliko dostajanstven način da je to zapanjujuće. Šminka u tom peridu nije bila dostupna ali je Meliha nabavila i ona je jednostavano na pisti.

Nije to više stvar ni prestiža niti ugleda nego činjenice da postojiš, u Sarajevu. Nije to ni fraza „Šta će narod reći“ nego lokalna odbrambena snaga. Meliha je dama u Sarajevu.

Mis Sarajeva (U2)

Da li je vrijeme da se udaljiš od svega
Vrijeme da skreneš pogled daleko od svega?
Da li je vrijeme da držiš spuštenu glavu
Za ono što ti donosi dan?

Da li je vrijeme za šminku i karmin
Vrijeme za sređivanje frizure?
Da li je vrijeme za veliku kupovinu
Da nađeš pravu haljinu za nošenje?

Ovdje ona dolazi
Glave se okreću
Ovdje ona dolazi
Da uzme svoju krunu…

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content