Savjeti Nijemaca za ljetovanje – gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije

Njemački list Handelsblatt pisao je o ljetnjoj sezoni u turističkim destinacijama Evrope, pa je Tursku rangirao kao najjeftiniju, a Grčku kao najskuplju. 

Foto: Pixabay

“Za evropsku turističku industriju ovo ljeto predstavlja veliki povratak. Poslije 2,5 godine pandemije, želja za suncem i plažom je tolika da rezervacije premašuju očekivanja industrije”, napisao je Handelsblatt, a prenio Greekcitytimes.

“U nekim destinacijama se čak očekuje da premaše pretpandemijske nivoe iz 2019. godine, godine koja je u mnogima bila rekordna”.

Međutim, ljetovanje uslijed visoke inflacije, koja je u Eurozoni dostigla 8,1 je i te kako skuplje.

“Grčka je nova zvijezda u usponu među destinacijama za odmor nakon pandemije”, piše Handelsblatt osvrćući se na cijene:

“Cijene hotela sa četiri zvjezdice rastu. Ako neko ne obrati pažnju na Mikonosu, bit će nemilosrdno rastrgnut: 79 eura porcija lignji na žaru, 15 eura espresso”, piše autor članka koji tvrdi da uprkos ljutnji brojnih putnika na bezobrazne cijene na ovom ostrvu, želja za putovanjem u Grčku ne jenjava.

Grčka – Obala Jonskog mora

“Brend Grčka privlači. Za najvećeg evropskog turističkog agenta Tui, Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za 2022. godinu. Kompanija želi da dovede tri miliona posjetilaca u Grčku ove godine, a veliki dio dolazi iz Njemačke.”

Prema Asocijaciji grčkih turističkih preduzeća SETE, Grčka ima koristi od dobrih odluka koja je donosila u vezi sa mjerama u toku pandemije koronavirusa, ali i od njene raznolikosti koju pruža svojim posjetiocima.

Međutim, cilj od 31,3 miliona posjetilaca u 2019. teško da će ponovo biti ispunjen. Jedan od razloga je odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, kojih je 2019. bilo 800.000. Očekuje se da će ove godine biti postavljen novi rekord u broju posjetilaca iz SAD-a.

Glavne aviokompanije Delta, American i United nude više direktnih letova nego ikada ranije.

Kako se navodi u članku, Amerikanci su veoma dobrodošli posjetioci, jer troše znatno više novca od drugih stranaca.

Ljetovanje u Turskoj

Što se Turske tiče, svi artikli poskupljuju zbog rekordne inflacije, rekao je njemački novinar, objašnjavajući da je taj “događaj” djelimično nadoknađen padom turske lire za strane turiste. 

“Odmor u Turskoj je relativno jeftin, jer su dodatni troškovi u hotelskoj industriji i dalje niski”, navodi list.

Antalijska rivijera – Turistički dragulj Turske

Osim toga, rat u Ukrajini će sasvim je izvjesno uticati na to da će u zemlju doći znatno manje turista i iz Ukrajine i iz Rusije.

Zbog toga se “all inclusive” hoteli posebno u regionu Antalije suočavaju sa izazovom da daju svoje sobe putnicima iz drugih zemalja po nižim cijenama. Ipak, turisti treba da budu svjesni da i druge usluge poskupljuju.

Ako idete taksijem od aerodroma do hotela, plaćate znatno više u eurima nego ranije. Isto važi i za cijene rent-a-cara i goriva, kao i za ture autobusom i brodom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content