5 zdravstvenih koristi od šetnje zimi

  5 zdravstvenih koristi od šetnje zimi

  Više puta ste sigurno čitali ili čuli koristi koje ima naše zdravlje od samo obične šetnje, no ukoliko šetnje prakticirate i zimi činite vašem zdravlju duplu uslugu.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Šetnja utječe na naše emocije, mentalno zdravlje i kognitivnu funkciju, a doprinosi i održavanju linije. Stručnjaci tvrde da samo 15 minuta šetnje u prirodi sedmično ima pozitivan efekt na zdravlje, a šetnja zimi donosi vam višestruke koristi.

  Više energije

  Kada se izložite niskim temperaturama, vaše tijelo se ispuni energijom koja vas drži još satima nakon što se vratite na toplo. No, da bi hladnoća imala takav efekat, morate joj biti izloženi duže vrijeme.

  Bolji san

  Spavanje u rashlađenoj prostoriji doprinosi boljem i kvalitetnijem snu, a naročito pomaže osobama koje pate od nesanice. Ukoliko vam je san isprekidan, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje jer ono povoljno utječe na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti.

  Bolji rad mozga

  Toplo vrijeme brže iscrpljuje naše rezerve glukoze, koju mozak koristi u mentalnim procesima. Njen nedostatak utječe na našu sposobnost donošenja odluka.

  Hladnoća smanjuje upale i “tjera” infekcije

  Upala mišića često se ublažava stavljanjem leda na otečeno i bolno mjesto. Identičan učinak imaju i niske temperature zraka. Mnogi atletičari u liječenju upala i povreda koriste krioterapiju (izlaganje ekstremno niskim temperaturama kako bi se mišići što bolje regenerirali).

  Oslobađa stresa

  Hodanje utječe na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO ŠTA ŠETNJA U PRIRODI ČINI ZDRAVLJU

  ZAŠTO BISTE TREBALI SVAKI DAN PJEŠAČITI

  ZAŠTO TREBATE PLANINARITI ZIMI