5 zdravstvenih koristi od šetnje zimi

Više puta ste sigurno čitali ili čuli koristi koje ima naše zdravlje od samo obične šetnje, no ukoliko šetnje prakticirate i zimi činite vašem zdravlju duplu uslugu.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Šetnja utječe na naše emocije, mentalno zdravlje i kognitivnu funkciju, a doprinosi i održavanju linije. Stručnjaci tvrde da samo 15 minuta šetnje u prirodi sedmično ima pozitivan efekt na zdravlje, a šetnja zimi donosi vam višestruke koristi.

Više energije

Kada se izložite niskim temperaturama, vaše tijelo se ispuni energijom koja vas drži još satima nakon što se vratite na toplo. No, da bi hladnoća imala takav efekat, morate joj biti izloženi duže vrijeme.

Bolji san

Spavanje u rashlađenoj prostoriji doprinosi boljem i kvalitetnijem snu, a naročito pomaže osobama koje pate od nesanice. Ukoliko vam je san isprekidan, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje jer ono povoljno utječe na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti.

Bolji rad mozga

Toplo vrijeme brže iscrpljuje naše rezerve glukoze, koju mozak koristi u mentalnim procesima. Njen nedostatak utječe na našu sposobnost donošenja odluka.

Hladnoća smanjuje upale i “tjera” infekcije

Upala mišića često se ublažava stavljanjem leda na otečeno i bolno mjesto. Identičan učinak imaju i niske temperature zraka. Mnogi atletičari u liječenju upala i povreda koriste krioterapiju (izlaganje ekstremno niskim temperaturama kako bi se mišići što bolje regenerirali).

Oslobađa stresa

Hodanje utječe na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO ŠTA ŠETNJA U PRIRODI ČINI ZDRAVLJU

ZAŠTO BISTE TREBALI SVAKI DAN PJEŠAČITI

ZAŠTO TREBATE PLANINARITI ZIMI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content