Šta je nama zima u Sarajevu?

Zima u Sarajevu je kad srce puca od studeni, a snijega ni za lijeka. Pa nosiš kapu, šal, rukavice, a ni sam ne znaš zašto. Što će ti kapa kad ništa ne pada? Ah da, da pokriješ uši. Zima u Sarajevu je kad je temperatura puno u plusu, a pada snijeg a tebe grije neko nasmijano sunce i ne trebaš kapu jer si se poželio pahulja. I nek ide u vraga i ta frizura. I svuda po gradu srećeš Djeda Mrazove, vidiš nasmijane ljude i toplo ti oko srca.

Smijeh je lijek

Zima u Sarajevu je Sarajevo Holiday market se vraća kući,  sa besplatnim klizalištem za sve korisnike, domaće i turiste, na Trgu Alija Izetbegović.

Zima je i isti taj market, ali u Ferhadiji, sa sajamskim kućicama u kojima ćete moći kupiti divne domaće proizvode sve do 15. januara. Zima u Sarajevu je i bajkovito selo Djeda Mraza.

Zima u Sarajevu je kad se ovakvim divnim manifestacijama vraća sjaj olimpijskom gradu, posebno Općini Stari Grad koja je svojevrstan muzej na otvorenom i turistima omiljeni dio grada.

Zima u Sarajevu su ukrasi na svakom koraku i šest metara visoka jelka u Štrosmajerovoj ulici i jelka ispred Katedrale.

Zima na Vilsu

  • Sarajevo je epicentar dočeka Nove godine na Balkanu, gdje se održava veliki godišnji koncert. Hiljade ljudi preplavljuju centar grada zbog koncerta koji počinje nekoliko sati prije nego što nebo oživi s vatrometom u ponoć, opisuju Sarajevo.

Napominje se i da je naš glavni grad najbolji odabir za put s prijateljima.  I to nam je zima u Sarajevu. 

Zima u Sarajevu nam je i na Vilsonovom šetalištu otvoren zimski zabavni park Zima na Vilsu by Sarajevo Holiday Market. Svake godine nudi nam klizalište, veliki luna park, Coca-Cola kućica Djeda Mraza i još trista čuda. Uvijek je ludo i nezaboravno, taman kako treba na kraju godine.

Zima u Sarajevu nam je i klizalište Zimska čarolija na platou Skenderija, inače najveće otvoreno klizalište u BiH.

A šta je lijepo u tanjiru i čaši?
Zima u Sarajevu su i ćevapi s kajmakom koji zimi drugačije i mirišu i griju. I šareni burek. I aščinice u kojima se krčka sarma od kiselog kupusa. Zima nam je i grah, sa suhim kostima, mesom ili solo. I sitni ćevap i vruća tarhana. Ili je trahana? I klepe.
I žuti, zeleni, bijeli, voćni. Čajevi, dakako. I vruća čokolada sa prstohvatom cimeta i narendanom korom narandže. I svježe cijeđeni sokovi od citrusa, da nam daju energiju, osvježe i sačuvaju od bolesti.

Zimski leptirovi

Zima u Sarajevu je i zima Na Ilidži pokraj Sarajeva, kako kažu stihovi narodne pjesme.

Zima je u Sarajevu kada te Velikom alejom proveze kočija sa upregnutim i u svečana odijela odjevenim konjima, pored tebe je neko koga voliš, a tebe trese groznica ljubavi. O da, nisu svi drhtaji od hladnoće.  

Zima u Sarajevu je kad siđeš sa kočije pravo na klizalište, napraviš nekoliko krugova da smiriš drhtaje, pa se spustiš niz ledeni tobogan.

Foto: Furaj.ba

Zima je kad ti šetaš glavnom ilidžanskom ulicom u ponoć, a iz kafića, hotela i domova čuje se smijeh, pjesma i sve je blistavo. A tebi se pahulje lijepe za lice i za novu crvenu kapu. Jeste li znali da su pahuljice zimski leptirovi?  

I zima u Sarajevu nam je kad za samo pola sata možeš iz Sarajeva da odeš i pogledaš ga sa neke od planina. Pa šta bi htio više?

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi