Šta je nama zima u Sarajevu?

Zima u Sarajevu je kad srce puca od studeni, a snijega ni za lijeka. Pa nosiš kapu, šal, rukavice, a ni sam ne znaš zašto. Što će ti kapa kad ništa ne pada? Ah da, da pokriješ uši. Zima u Sarajevu je kad je temperatura puno u plusu, a pada snijeg a tebe grije neko nasmijano sunce i ne trebaš kapu jer si se poželio pahulja. I nek ide u vraga i ta frizura. I svuda po gradu srećeš Djeda Mrazove, vidiš nasmijane ljude i toplo ti oko srca.

Smijeh je lijek

Zima u Sarajevu je Sarajevo Holiday market se vraća kući,  sa besplatnim klizalištem za sve korisnike, domaće i turiste, na Trgu Alija Izetbegović.

Zima je i isti taj market, ali u Ferhadiji, sa sajamskim kućicama u kojima ćete moći kupiti divne domaće proizvode sve do 15. januara. Zima u Sarajevu je i bajkovito selo Djeda Mraza.

Zima u Sarajevu je kad se ovakvim divnim manifestacijama vraća sjaj olimpijskom gradu, posebno Općini Stari Grad koja je svojevrstan muzej na otvorenom i turistima omiljeni dio grada.

Zima u Sarajevu su ukrasi na svakom koraku i šest metara visoka jelka u Štrosmajerovoj ulici i jelka ispred Katedrale.

Zima na Vilsu

  • Sarajevo je epicentar dočeka Nove godine na Balkanu, gdje se održava veliki godišnji koncert. Hiljade ljudi preplavljuju centar grada zbog koncerta koji počinje nekoliko sati prije nego što nebo oživi s vatrometom u ponoć, opisuju Sarajevo.

Napominje se i da je naš glavni grad najbolji odabir za put s prijateljima.  I to nam je zima u Sarajevu. 

Zima u Sarajevu nam je i na Vilsonovom šetalištu otvoren zimski zabavni park Zima na Vilsu by Sarajevo Holiday Market. Svake godine nudi nam klizalište, veliki luna park, Coca-Cola kućica Djeda Mraza i još trista čuda. Uvijek je ludo i nezaboravno, taman kako treba na kraju godine.

Zima u Sarajevu nam je i klizalište Zimska čarolija na platou Skenderija, inače najveće otvoreno klizalište u BiH.

A šta je lijepo u tanjiru i čaši?
Zima u Sarajevu su i ćevapi s kajmakom koji zimi drugačije i mirišu i griju. I šareni burek. I aščinice u kojima se krčka sarma od kiselog kupusa. Zima nam je i grah, sa suhim kostima, mesom ili solo. I sitni ćevap i vruća tarhana. Ili je trahana? I klepe.
I žuti, zeleni, bijeli, voćni. Čajevi, dakako. I vruća čokolada sa prstohvatom cimeta i narendanom korom narandže. I svježe cijeđeni sokovi od citrusa, da nam daju energiju, osvježe i sačuvaju od bolesti.

Zimski leptirovi

Zima u Sarajevu je i zima Na Ilidži pokraj Sarajeva, kako kažu stihovi narodne pjesme.

Zima je u Sarajevu kada te Velikom alejom proveze kočija sa upregnutim i u svečana odijela odjevenim konjima, pored tebe je neko koga voliš, a tebe trese groznica ljubavi. O da, nisu svi drhtaji od hladnoće.  

Zima u Sarajevu je kad siđeš sa kočije pravo na klizalište, napraviš nekoliko krugova da smiriš drhtaje, pa se spustiš niz ledeni tobogan.

Foto: Furaj.ba

Zima je kad ti šetaš glavnom ilidžanskom ulicom u ponoć, a iz kafića, hotela i domova čuje se smijeh, pjesma i sve je blistavo. A tebi se pahulje lijepe za lice i za novu crvenu kapu. Jeste li znali da su pahuljice zimski leptirovi?  

I zima u Sarajevu nam je kad za samo pola sata možeš iz Sarajeva da odeš i pogledaš ga sa neke od planina. Pa šta bi htio više?

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content