Starim automobilima na putu kroz Bosnu i Hercegovinu

Putovanja automobilima danas ne možemo zamisliti bez klima, navigacija, aplikacija i drugih gadgeta, a ne tako davno, putovali smo tako jednostavno starim automobilima sa kojima se mnogi danas ne bi usudili daleko putovati.

Fićo, stojadin, jugo, peglica, samo su neki od automobila koje je posjedovao neko naš ili neko od članova šire porodice, pa bismo ljeti ili zimi „natovareni“ u te malene automobile svi odlazili na bezbrižna putovanja na kojima smo se istinski odmarali u druženjima i igri, bez interneta i svih drugih luksuza i pogodnosti koje danas nemilice koristimo.

Ko je uspio sačuvati neke od tih automobila, a da nisu završili na autootpadu, danas se sigurno može hvaliti raritetima za muzeja, a još ako njima negdje ode – onda i iskustvima za anala.

Mnogi od nas rado su pratili dogodovštine ekipe „Fica crew“ koja čak svijetom putuje u starom fići, ekipe „Whatifness“ koja je popravila stari kombi, a sada su nam se javili i pratioci koji su na put Balkanom krenuli legendarnom Zastavom i peglicom.

Zastava 101

Minel Selimović vlasnik je automobila 1980 Zastava 101 Confort, starijeg tri godine od legendarnog Golfa, a kojeg svi znamo pod oznakom 101 ili imenima Stojadin, Kec, Stokec itd. Minelov Stojadin ima i vlastito ime – „Dragojlo“, po liku iz nekada vrlo popularne serije „Selo gori, a baba se češlja“. Svojim Stojadinom Minel je išao na Balkanski roadtrip, pa nam je poslao fotografije iz grada Zmaja od Bosne – Gradačca, Zvorničkog jezera, Brezovog polja, iz Potočara itd. Njegove putešestvije pogledajte u fotogaleriji!

 

Polski fiat 126p

Još jedan naš pratilac sa Instagrama – 126bambino – poslao nam je fotografije svojih proputovanja Bosnom i Hercegovinom sa manje poznatih lokacija koje je obišao čuvenom Peglicom.

Nakon kultnog Topolina, iz FIAT-ove fabrike automobila stigao je sada već mitski Fiat 126 koji je proizveden koji je protekle godine napunio okruglih 50 godina. Tokom 28 godina proizvodnje, napravljen je u više od 4,7 miliona primjeraka, od čega gotovo dvije trećine u Poljskoj, odakle nam dolazi i ovaj čiji je vlasnik naš pratilac.

Zahvaljujući njegovim putešestvijama imamo priliku vidjeti neviđene ljepote Bosansko-podrinjskog kantona – najstariji most, onaj Rimski u Ustikolini, izletišta u okolini Goražda – Titov Mravinjac, Posestre i Tišine, izletište u okolini Čajniča na kojem se nalazi veliki spomenik lopti i kamen koji je nepogrešiv metereološki znalac, a onda i Sarajeva, Jahorine…

Kakve to zanimljivosti krije istočna Bosna otkriva nam Peglica, pogledajte u fotogaleriji!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content