Stojčevac

Svud okolo šuma i livade, i vazduh miriše na svježinu, a usred livade jezerce u čijoj se mirnoj zelenoj vodi ogledaju krošnje vitih gorostasnih stabala. Sav je ovaj kraj bogat vodom, kažu da su tu čak 73 izvora pitke vode.

Foto: Furaj.ba

Izletište Stojčevac, jedno od zaštićenih područja Kantona Sarajevo, nalazi se najzelenijem kraju grada, tamo gdje se ilidžansko polje ljubi s planinom Igman.

Oduvijek je jedno od omiljenih izletišta Sarajlija za druženja, okupljanja i roštilj. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) Stojčevac je bio poznat kao luksuzno izletište komunističke elite, na kojem je izgrađena i rezidencija predsjednika Jugoslavije i komunističkog vođe Josipa Broza Tita, koja je podzemnim tunelima, izgrađenim za goste vile kao atomsko sklonište, bila povezana sa planinom Igman.

Danas je od Titove vile u kojoj su se nekada okupljali svjetski državnici ostala samo ruševina, a podzemni tuneli su obrasli rastinjem, no mogli bi biti prava turistička atrakcija – naprimjer proći tunelima do Golog brda odakle se pruža prelijep pogled na krajolik ili do samog jezerceta na Stojčevcu.

Stari dragulj u novom ruhu

Obnova i rehabilitacija Stojčevca je proces koji je trenutno u toku i najavljeno je da će trajati još, no popularno izletište posjetiocima svako malo svojim posjetiocima ponudi neki novi sadržaj.

Nakon što je prošle godine urađena drvena staza oko jezera na Stojčevcu, ove godine je taj projekt nastavljen kroz saradnju s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena područja Sarajevo.

Osim još jedne drvene staze, Stojčevac je dobio i drvenu ljuljašku pored jezera, što je idealno mjesto za nastanak sjajnih fotografija.

Na Stojčevcu su nedavno obnovljena dva terena za basket, a u planu je i izgradnja terena za mali fudbal s umjetnom travom.

Kako doći?

Do Stojčevca se može doći Velikom alejom iz pravca Ilidže, pa na pola puta prema Vrelu Bosne, skrenete lijevo i nastavite šetnicom do izletišta. Ili krenite sa Ilidže prema Hrasnici, pa prije nego što uđete u Hrasnicu, skrenite kod putokaza desno prema Stojčevcu i pratite putokaze koji će vas dalje odvesti do izletišta.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content