Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!

BiH Bucket List Challenge

Izazov #12 – Razvij jufku za pitu

Ako ne zna razvit’ pitu, ne može se udat’, govorili su naši stari za djevojku kojoj je, eto, po njihovom, vrijeme za udaju, ali se nisu stekli „svi uslovi“. Ne smatramo da je razvijanje pite referenca za bilo šta u životu, ali je lijepo sačuvati naša tradicionalna jela od zaborava. Ona predstavlja simbol gostoprimstva, topline i ljubavi koje domaćini pružaju svojim gostima pa nam se ovaj izazov učinio baš prigodan za našu listu Upoznaj BiH kroz stotinu izazova

Foto: Furaj.ba

Neki će reći da je za pitu najvažnije da jufka, koja se priprema od brašna, soli i vode, bude tanko razvijena. Drugi će, pak, reći da je od jufke važniji nadjev kojim se pita filuje, a treći će se kleti u čarobnu moć tanke, duge oklagije. Vjerujemo i da je za pitu važno da bude smotana „u zvrk“ u okrugloj tepsiji, mada nećemo zamjeriti ako je u plehu posložite „na pruge“ to posebno važi za muške učesnike.

A nadjev? Stavite mljeveno meso, pa će biti burek, a ako u meso dodate dva-tri nasjeckana ili izrendana krompira, dobit ćete šareni burek. Meso možete sitno isjeckati i propržiti s lukom, začiniti solju i biberom, pa dobiti, koliko god nelogično zvučalo, sjeckani burek, a ne burek sa sjeckanim mesom. U izazov se možete upustiti i počastiti one koje volite tikvenicom, sirnicom, zeljanicom, krompirušom.

Ako u tijesto za jufku stavite jaje i napravite nadjev od jabuka, cimeta i oraha, obradujte nas slikom svoje jabukovače. 

Živjeli i prijatno.  

 

RECEPT

Sastojci za jufku:

500 grama brašna, 2 velike kašike ulja, 1 mala kašikica soli, 310 ml tople vode.

Postupak:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Po malo dodavati vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Oblikovati jufku. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razdvojiti na dva dijela (loptice). Razviti prvo jednu jufku prečnika 40 do 50 cm i ostaviti je na čaršaf. Zatim razviti i drugu. Ostaviti tako razvijene jufke oko 5 minuta, a zatim prvo jednu pa drugu premazati uljem, i krajeve razvuči rukama.

Sastojci za nadjev:

500 grama mljevenog ili sjeckanog mesa, 1 glavica crvenog luka, so, vegeta po želji.

Postupak:

Nadjev stavljati na početak jufke i rolati. Pitu možete slagati u manje zvrkove ili u jedan veći zvrk (krug). Nakon toga gotovu pitu premazati uljem. Pitu uvijek stavljati u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni i peči je dok ne porumeni. Kada je u pitanju burek i krompiruša, te dvije pite ja uvijek polijem s malo proključale slane vode u koju dodam 1 kašiku maslaca. Na ovu količinu je dovoljno oko 150 ml vode. Pečenu pitu preliti vodom, zatim je ponovo vratiti u rernu na par minuta.

Recept je za čitaoce magazina i portala Furaj.ba poklonila food blogerica Armina Memić.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #12 – Razvij jufku za pitu

Napomena:Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi napravili pitu.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content