Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!

  Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!

  Burek je tradicionalno bosansko jelo, već šest stoljeća neizostavno na prazničnim ili svakodnevnim trpezama, i jedno od omiljenih jela kako Bosanaca i Hercegovaca, tako i turista.

  Foto: Pinterest

  Sastojci za jufku: 500 grama brašna, 2 velike kašike ulja, 1 mala kašikica soli, 310 ml tople vode.

  Postupak: U posudu staviti brašno, ulje i so. Po malo dodavati vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Oblikovati jufku. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razdvojiti na dva dijela (loptice). Razviti prvo jednu jufku prečnika 40 do 50 cm i ostaviti je na čaršaf. Zatim razviti i drugu. Ostaviti tako razvijene jufke oko 5 minuta, a zatim prvo jednu pa drugu premazati uljem, i krajeve razvuči rukama.
  Sastojci za nadjev: 500 grama mljevenog ili sjeckanog mesa, 1 glavica crvenog luka, so, vegeta po želji.

  Postupak: Nadjev stavljati na početak jufke i rolati. Pitu možete slagati u manje zvrkove ili u jedan veći zvrk (krug). Nakon toga gotovu pitu premazati uljem. Pitu uvijek stavljati u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni i peči je dok ne porumeni. Kada je u pitanju burek i krompiruša, te dvije pite ja uvijek polijem s malo proključale slane vode u koju dodam 1 kašiku maslaca. Na ovu količinu je dovoljno oko 150 ml vode. Pečenu pitu preliti vodom, zatim je ponovo vratiti u rernu na par minuta.

  Recept je za čitaoce magazina i portala Furaj.ba poklonila food blogerica Armina Memić.