Švedski grad nagrađen – gotovo u potpunosti pristupačan osobama s invaliditetom

Od 43 kandidata za nagradu Access City 2023, 22 grada su odabrali nacionalni stručnjaci. Evropski žiri uvrstio je u uži izbor šest gradova, a Skellefteå (Švedska) je izabran za ovogodišnjeg pobjednika.

Švedski grad Skellefteå dobio je nagradu Access City Award 2023. kao priznanje za svoju dugoročnu posvećenost i inovativni pristup poboljšanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

Foto: Pixabay

Pristupačnost je uključena u sve planove Skellefteåa, osiguravajući da javni prostori kao što su igrališta i ulice budu opremljeni taktilnim informativnim znakovima i zagrijavanjem tla, kako bi se osiguralo da snijeg i led ne budu prepreka.

Centralni gradski park i obližnje riječno područje imaju taktilne staze i mape, sjedala i vanjski lift.

Također, tu je i SMS-servis za slijepe i slabovidne osobe koji pruža informacije o izgradnji puteva i potencijalnim preprekama u gradu.

Javni autobusi su također potpuno dostupni zahvaljujući niskim podovima, rampama, tekstualnim ekranima i audionajavama.

Skellefteå također nudi obuku za mlade ljude s intelektualnim teškoćama kako bi istražili tehnologiju i načine rada kako bi im pomogli da vode samostalan život odraslih.

Foto: Depositphotos

Foto: Depositphotos

Nagrade su uručile potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová i komesarka za ravnopravnost Helena Dalli na konferenciji o Evropskom danu osoba sa invaliditetom 2022. koju je organizovala Evropska komisija zajedno sa Evropskim forumom osoba sa invaliditetom.

Drugo i treće mjesto osvojili su španski grad Cordoba i glavni grad Slovenije Ljubljana. Tri druga grada dobila su posebno priznanje za svoje napore da postanu pristupačniji: Hamburg (Njemačka), zbog izgrađenog okruženja; Grenoble (Francuska), za svoju transportnu mrežu; i Merida (Španija), za svoje informacione i komunikacione tehnologije.

Preduslov inkluzije

Pristupačnost je preduslov da osobe sa invaliditetom u potpunosti učestvuju u svim oblastima života na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Oko 87 miliona ljudi u EU živi sa invaliditetom.

Nagrada Access City Award pokrenuta je 2010. godine i jedna je od akcija u okviru Strategije za prava osoba sa invaliditetom 2021-2030 za izgradnju Unije bez barijera. Njime se nagrađuju evropski gradovi koji su prikazali najbolje prakse i ilustrovali napore da obezbijede jednak pristup stanovanju, javnom prevozu, informacionim i komunikacionim tehnologijama i drugim uslugama za osobe sa invaliditetom i starije građane.

.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content