Svemirska tura na Smetove: Posmatranje zimskog zvjezdanog neba

U sklopu aktivnosti udruženje “Azimuth 135” Zenica organizira posmatranje zvjezdanog neba golim okom, upoznavanje zimskih sazviježđa i učenje orijentacije pomoću zvijezda.

Foto: Pixabay/Ilustracija

???? Aktivnost će biti realizirana kod spomenika na Smetovima, u subotu, 13. marta 2021. godine sa početkom u 20 sati. Prijevoz do Smetova je u vlastitoj režiji.

Ova noć je izabrana zbog toga što tada nema mjesečine, a i preliminarna prognoza je povoljna, što su dva preduslova za realizaciju ove aktivnosti.

Za zainteresovane iz Udruženja napominju da će aktivnost biti izvedena napolju, po noći, kada je hladno, pa bi se radi udobnosti posmatranja trebali utopliti ponijeti deke, a toplo preporuču i izletničke stolice na rasklapanje. Izuzetno korisna stvar bi bila i naglavna lampa. Učešće djece je veoma poželjno.

???? Također, za ljubitelje astrofotografije, noć bi trebala biti dobra prilika za snimanje velikog broja zanimljivih astronomskih objekata.

???? Na nebu bi trebali biti objekti poput planete Mars, konstelacija Plejade, Orion, Bik, Kasiopeja, te zvijezda Sirijus, Betelgeuze, Rigel, Aldebaran, Kastor, Poluks, Arkturus i, naravno, Sjevernjača, te milijarde drugih u našoj galaksiji Mliječni Put.


ℹ️ Prijave i informacije: naš inbox ili Viber porukom na +38762107719
Participacija: odrasli 5 BAMTuristički centar Smetovi je uređeno izletište na kojem se često organiziraju škole skijanja, paraglajdinga, jahanja i brdskog biciklizma. Prilikom posjete Smetovima ne smijete propustiti posjetiti mini farmu Zeničanina Amera Beganovića s 400 životinja. Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje oduševit će i vas i vaše mališane.


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content