Svi benefiti klizanja za zdravlje

Za sve ljubitelje klizanja, ali i one kojima se ponekad ne da stati na klizaljke i malo se opustiti na ledu, donosimo dobre vijesti, a to je da je klizanje odlična vježba za oblikovanje tijela.

Razgovara se relativno malo o koristima klizanja za zdravlje, ali važno je znati da ova aktivnost donosi obilje benefita, prvenstveno na kardiovaskularnom nivou. Klizanjem aktivirate i aerobni i anaerobni sistem, što izuzetno povoljno utiče na područje zdjelice, kukova i kičme. Osim toga, ova aktivnost doprinosi poboljšanju ravnoteže tijela, koordinacije i jačanju mišića leđa, koljena, ramena te mišića stražnje strane tijela.

Stručnjaci preporučuju početak klizanja s laganim uvodom, odnosno postepenim pokretima na ledu. Preporučuje se održavanje sporijeg tempa na početku, omogućavajući tijelu da se prilagodi i pripremi za aktivnost. Kada osjetite da je vaše tijelo spremno, možete postepeno povećavati tempo i uživati u ubrzanju.

Foto: Pixabay/Ilustracija

 

Klizanje je slično trčanju ili vožnji biciklom stoga je važno održavati kontinuirano radno opterećenje i razvijati tehničke vještine. Nakon klizanja, preporučuje se posvetiti vremenu istezanju tijela, kao što biste to učinili nakon bilo kojeg drugog treninga, i obratiti pažnju na pravilnu prehranu. Interesantno je znati da je jedan od napitaka koje klizači i klizačice najčešće konzumiraju nakon klizanja čaša čokoladnog mlijeka sa jedan posto masnoće, jer je ona savršen omjer ugljikohidrata i proteina.

Klizanje, kao i svaka druga fizička aktivnost, može značajno poboljšati raspoloženje. Ova aktivnost podstiče oslobađanje endorfina, prirodnih “hormona sreće”, što doprinosi pozitivnom mentalnom stanju i smanjenju stresa. Ovaj prirodni mehanizam može imati blagotvoran uticaj na emocionalno blagostanje, čineći klizanje ne samo korisnim za tijelo, već i za mentalno zdravlje.

Foto: Pexels

Klizanje je i društvena aktivnost koja omogućava ljudima da se povežu s drugima. Druženje s prijateljima ili porodicom dok klizate takođe može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

LOKACIJE ZA KLIZANJE U SARAJEVU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content