Švicarci o našim ćevapima: “Kada obrok postane reklama”

Švicarska radiotelevizija SRF snimila je videoprilog i objavila tekst o bosanskim ćevapima.

 

“U maloj kuhinji restorana porodice Ferhatović ujutro već radi roštilj. Ovo je specijalitet kuće: ćevapčići ili ćevapi, kako ih zovu u Bosni. Porodica već nekoliko generacija vodi ćevabdžinicu u sarajevskom starom gradu.

Porodica je otvorila svoj prvi restoran prije više od 60 godina. Jedan od osnivača je Asim Ferhatović – poznat kao ‘Zec’ – legenda lokalnog fudbalskog kluba FK Sarajevo i imenjak Olimpijskog stadiona”, piše SRF o ćevabdžinici koju smo i mi predstavili u okviru našeg BiH Bucket List Challengea – probaj ćevape van svog rodnog grada.

“Današnji restoran otvoren je za Zimske olimpijske igre 1984. godine. U to vrijeme Sarajevo je još uvijek bilo dio socijalističke Jugoslavije i bilo je u središtu svjetskog javnog mnijenja. Shodno tome, posao ide dobro: Za kratko vrijeme porodica otvara još tri ćevabdžinice.

Sve se naglo mijenja kada počinje rat u Bosni 1992. godine. Sarajevo je pod opsadom srpskih trupa više od 1400 dana. Veliki dijelovi grada su uništeni. Od tri restorana, porodici Ferhatović ostao je samo jedan. Ne samo grad, sada glavni grad nezavisne države Bosne i Hercegovine, već i posao sa ćevapima nakon rata mora biti obnovljen”, navodi SRF.

Kulinarska priča o uspjehu

“Prođete li uskim ulicama Baščaršije – osmanske starogradske četvrti – nema više tragova rata, barem ovdje. Uskim ulicama šetaju i turisti i lokalno stanovništvo. Prodavnice nude svašta za prodaju, kafići vas pozivaju da se zadržite. U vazduhu se osjeća miris mljevenog mesa sa roštilja iz bezbrojnih ćevabdžinica. Većina je dobro posjećena. Sarajevski ćevapi su popularno jelo.

“To je prepoznala i gradska uprava. Stoga podržava Udruženje prodavača ćevapa u nastojanju da sarajevske ćevape proglase zaštićenim proizvodom. Jednog dana bi za Bosnu trebalo biti isto kao što je pizza za Italiju. Gastronomski proizvod koji utjelovljuje zemlju širom svijeta – i time je čini poznatom”, navodi se u tekstu.

Ćevapi se guraju prema Evropi

“Prvi put, aplikacija će se podnijeti na nacionalnom nivou. U drugom koraku, sarajevski ćevapi bi zatim trebali biti proglašeni zaštićenim proizvodom na nivou EU. Na ovaj način, ćevapi bi mogli utrti put u evropsku budućnost kojom želi kročiti i Bosna. Nakon godina stagnacije, zemlja je dobila status kandidata krajem 2022. Mnogi se sada nadaju da će stvari krenuti naprijed. Ali, kao i kod ćevapa, put Bosne u EU će vjerovatno još potrajati.

U vrijeme ručka restoran Ferhatović je pun. Mnogi gosti ovdje dolaze godinama. Većina ljudi u Sarajevu ima hangout kojem ostaju vjerni. Sarajevski ćevapi su za mnoge već sastavni dio grada. Sada će on postati simbol Bosne u svijetu”, navodi švicarska radiotelevizija.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content