Svjetski popularni gastrovodič “Taste Atlas” objavio je recept za sarajevske ćevape.

Ovo poznato sarajevsko jelo, od nedavno zaštićeno kao autohtoni proizvod geografskog porijekla, “Taste Atlas” je opisao kao tradicionalno bosansko jelo koje se pravi od mljevenog junećeg mesa, začinjeno različitim začinima poput soli, bibera i paprike u prahu, a služi u mehkom, blago hrskavom somunu (vrsta bosanskog peciva) zajedno sa sjeckanim lukom.
“Meso se dva puta melje i jednostavno začini solju, a smjesa se ostavi da odmara (obično 24 sata ili više) prije nego što se krene peći na roštilju na ugalj, što će ovom jelu dati izrazit dimljeni, sočan okus. Ćevapi se na sarajevski način obično poslužuju u porcijama od 5, 10 ili 15 komada i u kombinaciji sa hladnim jogurtom ili kiselim mlijekom”, navode iz Taste Atlasa.
Kao glavne sastojke navode: junetinu, so, somun i luk.
Idu dobro i uz kajmak i ajvar, također dodaje Taste Atlas.
Savjeti za pravljenje
- meso
Tradicionalni izbor je junetina. Meso treba dva puta samljeti, posoliti i ostaviti 24 sata da se fermentira.
- oblikovanje ćevapa
Za pripremu kod kuće postoji nekoliko načina na koje možete oblikovati ćevape: uz pomoć vrećice ili plastične flaše — prepolovite je, stavite meso unutra, pazeći da je dobro upakovano i uz pomoć čaše progurate kroz rupu; ili ručno ih oblikovati, u tom slučaju je dobro da su ruke mokre, da se meso ne zalijepi…
- ćevapi na roštilju
Tradicionalno, ćevapi se peku na roštilju i često okreću, tako da se peku do kraja i ne presuše. Roštilj treba prethodno zagrijati i premazati uljem ili lojem. Za pripremu kod kuće, ćevapi se mogu peći na tavi, ali ih ni u kom trenutku ne pokrivajte jer će se tako stvoriti para u tavi, a ćevapi će na kraju biti više kuhani nego pečeni.
- veličine porcija
Kada je u pitanju posluživanje sarajevskih ćevapa, na raspolaganju je nekoliko opcija. Može se dobiti pet, deset ili petnaest ćevapa u pola ili cijelom somunu, uz dodatak luka isječenog na kockice i, obično, kuglicu kajmaka. Međutim, kajmak nije tradicionalan dodatak, ali njegovo dodavanje je postalo uobičajena praksa u današnje vrijeme. Uz jelo se često dodaju jogurt ili kiselo mlijeko.
Podsjećamo, ćevapi su se nedavno našli na 45. mjestu liste najboljih jela na svijetu koju je napravio Taste Atlas. A našao se i na drugim listama ovog svjetskog atlasa hrane: u TOP 5 najboljih jela od mljevenog mesa na svijetu, 30. mjesto na listi među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu.
Ranije, stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevape u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo prednjači po broju najboljih ćevabdžinica na svijetu.
World Of Statistics objavio je nedavno također listu najpoznatijih jela svijeta, a u nju je i uvršten i omiljeni bh. specijalitet – ćevapi.