Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu za 2020. godinu.
Najboljim tradicionalnim jelom na svijetu proglašena je napuljska pizza Margherita, turski Adana Kebap je drugi, a japanski Ramen treći.
Među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu našli su se i bosanski ćevapi, na odličnom 30. mjestu, a bosanska kuhinja je proglašena 25. najboljom, a Sarajevo je zauzelo 28. mjesto među najboljim gradovima na svijetu za tradicionalnu hranu.
KAŽU ĆEVAPI SU TO | Furaj.ba
U Sarajevu, postoji jedan dio grada, neki bi rekli najznačajniji u kome se čitavom maršutom osjete mirisi sarajevskih ćevapa, a kako i ne bi kad na svakom koraku imate aščincu ili ćevabdžinicu. Sarajevski ćevapi su zaista posebni i to zna svako ko ih je na Baščaršiji probao jer tradicija je to.
Popis svih bosanskih jela koji su se našli na ovom popisu možete pogledati na ovom linku.
Pizza Napoletana u pizzeriji L’Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija) proglašena je najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu, a na drugom mjestu je cheeseburger u njujorškom restoranu Emily, dok je treći hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu, Izrael.
Popis najboljih tradicionalnih restoranskih jela i legendarnih restorana starijih od 100 godina pogledajte na ovom linku.
Najbolja jela po kategorijama:
Najbolja tradicionalna kuhinja – Talijanska
Najbolja regija za tradicionalnu hranu – Emilia-Romagna (Italija)
Najbolji grad za tradicionalnu hranu – Pariz (Francuska)
Najbolji sir – Brillat-Savarin (Francuska)
Najbolji desert – Chocotorta (Argentina)