
TasteAtlas 2020: Ćevapi na 30. mjestu najboljih tradicionalnih jela na svijetu
Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu za 2020. godinu.

Najboljim tradicionalnim jelom na svijetu proglašena je napuljska pizza Margherita, turski Adana Kebap je drugi, a japanski Ramen treći.
Među najboljim tradicionalnim jelima na svijetu našli su se i bosanski ćevapi, na odličnom 30. mjestu, a bosanska kuhinja je proglašena 25. najboljom, a Sarajevo je zauzelo 28. mjesto među najboljim gradovima na svijetu za tradicionalnu hranu.
KAŽU ĆEVAPI SU TO | Furaj.ba
U Sarajevu, postoji jedan dio grada, neki bi rekli najznačajniji u kome se čitavom maršutom osjete mirisi sarajevskih ćevapa, a kako i ne bi kad na svakom koraku imate aščincu ili ćevabdžinicu. Sarajevski ćevapi su zaista posebni i to zna svako ko ih je na Baščaršiji probao jer tradicija je to.
Popis svih bosanskih jela koji su se našli na ovom popisu možete pogledati na ovom linku.
Pizza Napoletana u pizzeriji L’Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija) proglašena je najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu, a na drugom mjestu je cheeseburger u njujorškom restoranu Emily, dok je treći hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu, Izrael.
Popis najboljih tradicionalnih restoranskih jela i legendarnih restorana starijih od 100 godina pogledajte na ovom linku.
Najbolja jela po kategorijama:
Najbolja tradicionalna kuhinja – Talijanska
Najbolja regija za tradicionalnu hranu – Emilia-Romagna (Italija)
Najbolji grad za tradicionalnu hranu – Pariz (Francuska)
Najbolji sir – Brillat-Savarin (Francuska)
Najbolji desert – Chocotorta (Argentina)