GRČKA KUHINJA
Kremast, lagan, osvježavajući – tzatziki , grčka salata i umak, čudo je grčke kuhinje koje se s punim pravom može nazvati i salatom i umakom. Bilo da ga poslužite kao dodatak mesu s roštilja, umak za povrće ili kao hladnu salatu uz hljeb, jedno je sigurno – svi će tražiti još! Osim što je ukusan, ovaj recept je zdrav i jednostavan za pripremu.
Foto: Pixabay
Ova grčka delicija kombinuje jednostavne sastojke koje već imate u kuhinji, a rezultat je kremasta i lagana salata koja pristaje uz svako jelo – od roštilja do laganog ručka. Bonus? Pomaže i kod osvježavanja daha!
Sastojci:
1 veći krastavac
250 ml gustog (punomasnog) jogurta
2 čehna bijelog luka
1 kafena kašičica maslinovog ulja
1–2 kafene kašičice soka od limuna
20 g začinskog bilja po izboru (peršun, celer, mirođija – sve prolazi!)
So i biber po ukusu
Priprema:
Ogulite krastavac i izrendajte ga na krupno rende. Posolite ga lagano i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu.
Iscijedite višak vode iz krastavca, pa dodajte bijeli luk (protisnut ili sitno sjeckan), začinsko bilje, maslinovo ulje, jogurt, limunov sok i biber.
Sve dobro izmiješajte, rashladite u frižideru barem 30 minuta i servirajte uz toplu lepinju, meso ili kao umak za grickalice.
Savjet više:
Grci imaju trik za neprijatan miris bijelog luka – prožvaćite list svježeg peršuna i dah će opet biti svjež!