GRČKA KUHINJA
Može se poslužiti kao posebno jelo, ili kao sos za meso, povrće ili krompir. Možete ga jedostavno jesti i sa hljebom.
Sastojci:
– 1 krastavac
– 250 ml gustog (punomasnog) jogurta
– 2 čehna bijelog luka
– 1 kafena kašičica maslinovog ulja
– 1-2 kafene kašičice soka od limuna
– 20 gr začina po želji ( celer, peršun)
– so i biber po ukusu
Priprema:
1.Krastavce oguliti i izrendati na krupno, posoliti i ostaviti da puste vodu.
2. Iscijediti svu vodu iz krastavaca, istisnuti bijeli luk i dodati sitno sjeckane začine, ulje, jogurt i bijeli biber
3. Promiješati, dobro ohladiti i poslužiti.
Za onaj neprijatni miris bijelog luka koji ostaje u ustima poslije pojedene salate, Grci kažu da uzmete malo svježeg peršunovog lista i miris će nestati.