Umjetnica Šejla Kamerić u Veneciji otkriva svoj najveći rad do sada

Umjetnica Šejla Kamerić će tokom trajanja Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti predstaviti svoj najveći rad do sada.

Foto: Šejla Kamerić/ Oficijelna Facebook stranica

Rad pod nazivom Cease kreiran je u saradnji sa italijanskom kustosicom Giuliom Foscari, a njegovu produkciju su podržali i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, uz direktoricu Muzeja Senke Ibrišimbegović, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, UNESCO-a, Grada Sarajeva, UNA/UNLESS, Eugster || Beograd, Galerije Tanja Wagner iz Berlina i NOMAD – Hrvatskog ureda za savremenu umjetnost.

Kustosica rada Cease, Giulia Foscari, arhitektica je i aktivistica, osnivačica interdisciplinarnog studija UNA / UNLESS, čija je kustoska praksa organizirana oko ove platforme s ciljem adresiranja teme pravde kroz međunarodne suradnje. Foscari je predavala na Univerzitetu u Hong Kongu i pri Asocijaciji arhitekture u Londonu. Članica je Međunarodnog vijeća Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), Upravnog odbora Antarktičke koalicije Južnog oceana (ASOC) i Fondacije Muzeja Civici di Venezia (MuVE). Rad Giulije Foscari i njenog studija UNA / UNLESS Izlagan je na višestrukim izdanjima Međunarodne izložbe arhitekture La Biennale di Venezia i drugim međunarodnim lokacijama.

Podsjećamo, Šejla Kamerić rođena je u Sarajevu 1976. godine. Trenutno živi u Sarajevu i Berlinu. Do 2000. godine radila je u okviru dizajnerske grupe Trio i kao umjetnički direktor marketinške agencije Fabrika. U svom radu koristi fotografiju i video kao medij preko kojeg upoređuje eksplicitni socijalni kontekst sa vlastitom, intimnom perspektivom. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u cijelom svijetu (u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Kosovu, Japanu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, SAD, Izraelu…). Njeni kratki filmovi prikazivani su i nagrađivani na mnogobrojnim festivalima (Daydreaming (2004): 51. International Short Film Festival Oberhausen, Njemačka; What do I know (2007): svjetska premijera na 64. Venezia Corto Cortissimo, prikazan i u okviru 13. Sarajevo Film Festivala, bio u takmičarskoj selekciji 30. Clermont – Ferrand Short Film Festivala. Na 5. Zagreb Film Festivalu, 2007., u okviru programa kratkog filma WHAT DO I KNOWN je proglašen najboljim kratkim filmom, a dodijeljena mu je i Best Fiction Film Award na ovogodišnjem Adana Altın Koza Film Festivalu. Šejla Kamerić dobitnica je nagrade DAAD Fellowship za 2007. godinu. 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

MAESTRO SAFET ZEC POZVAN NA VENECIJANSKO BIJENALE

“MJERA MORA” STJEPANA SKOKE PREDSTAVNIK BiH NA VENECIJANSKOM BIJENALU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content