Veganski recepti: Bon Appétit!

Foto: Pixabay – yana_tik

Recept 1

Supa od karfiola

Karfiol spada u popularne sorte povrća, ne samo zato što je zdrav, nego i zbog toga što se može pripremati na raznovrsne načine. Supa od karfiola dobar je uvod u bilo koji meni.

Sadržaj:

– 1 glavica karfiola

– ½ glavice luka srebrenca

– 4 čehna bijelog luka

– 1 dmBio povrtna kocka

– 2 male kašike himalajske soli

– 1 mala kašika zahter začina

– 100 ml biljnog mlijeka

Priprema

Karfiol izrezati na cvjetove, te peći u rerni uz mali dodatak maslinovog ulja 30 minuta. Potom cvjetove prebaciti u šerpu, dodati vodu u visini povrća, izrendani luk srebrenac, bijeli luk, začine i dmBio kocku. Kuhati desetak minuta. Dodati biljno mlijeko i pustiti nekoliko minuta da se ukuha. Supa je gotova i spremna za serviranje.

Recept 2

Vrganj i lisičarka s basmati rižom

Vrganj – u poređenju s drugim gljivama ova vrsta sadrži poprilično mnogo proteina. Bogata je također aminokiselinama i vlaknima.

Lisičarka – 100 g sadrži 11 Kcal, 0,5 g masti i 0,2 g ugljikohidrata. Čini je 92% vode.

Divlje gljive vrganj i lisičarka aromatične su i svojim okusima lijepo se slažu s basmati rižom. Ovaj obrok se lako priprema. Gljive izrezati na komade, staviti u tepsiju, politi s malo biljnog ulja, te začiniti solju, kurkumom i 3, 4 na komadiće izrezana čehna bijelog luka. Izrendati komad bijelog veganskog sira i posuti po gljivama. Zagrijati rernu i ispeći.

Dok se gljive peku, basmati rižu skuhati, oprati, staviti na tavu s dodatkom Omegol margarina. Stalno miješati. Dodati kurkumu i so.

Servirati gljive preko riže.


Za više recepata pratite blog LA VIDA COOL.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content