Foto: Pixabay – yana_tik
Recept 1
Supa od karfiola
Karfiol spada u popularne sorte povrća, ne samo zato što je zdrav, nego i zbog toga što se može pripremati na raznovrsne načine. Supa od karfiola dobar je uvod u bilo koji meni.
Sadržaj:
– 1 glavica karfiola
– ½ glavice luka srebrenca
– 4 čehna bijelog luka
– 1 dmBio povrtna kocka
– 2 male kašike himalajske soli
– 1 mala kašika zahter začina
– 100 ml biljnog mlijeka
Priprema
Karfiol izrezati na cvjetove, te peći u rerni uz mali dodatak maslinovog ulja 30 minuta. Potom cvjetove prebaciti u šerpu, dodati vodu u visini povrća, izrendani luk srebrenac, bijeli luk, začine i dmBio kocku. Kuhati desetak minuta. Dodati biljno mlijeko i pustiti nekoliko minuta da se ukuha. Supa je gotova i spremna za serviranje.
Recept 2
Vrganj i lisičarka s basmati rižom
Vrganj – u poređenju s drugim gljivama ova vrsta sadrži poprilično mnogo proteina. Bogata je također aminokiselinama i vlaknima.
Lisičarka – 100 g sadrži 11 Kcal, 0,5 g masti i 0,2 g ugljikohidrata. Čini je 92% vode.
Divlje gljive vrganj i lisičarka aromatične su i svojim okusima lijepo se slažu s basmati rižom. Ovaj obrok se lako priprema. Gljive izrezati na komade, staviti u tepsiju, politi s malo biljnog ulja, te začiniti solju, kurkumom i 3, 4 na komadiće izrezana čehna bijelog luka. Izrendati komad bijelog veganskog sira i posuti po gljivama. Zagrijati rernu i ispeći.
Dok se gljive peku, basmati rižu skuhati, oprati, staviti na tavu s dodatkom Omegol margarina. Stalno miješati. Dodati kurkumu i so.
Servirati gljive preko riže.
Za više recepata pratite blog LA VIDA COOL.