Veganski recepti: Bon Appétit!

    Veganski recepti: Bon Appétit!

    Recept 1

    Supa od karfiola

    Karfiol spada u popularne sorte povrća, ne samo zato što je zdrav, nego i zbog toga što se može pripremati na raznovrsne načine. Supa od karfiola dobar je uvod u bilo koji meni.

    Sadržaj:

    – 1 glavica karfiola

    – ½ glavice luka srebrenca

    – 4 čehna bijelog luka

    – 1 dmBio povrtna kocka

    – 2 male kašike himalajske soli

    – 1 mala kašika zahter začina

    – 100 ml biljnog mlijeka

    Priprema

    Karfiol izrezati na cvjetove, te peći u rerni uz mali dodatak maslinovog ulja 30 minuta. Potom cvjetove prebaciti u šerpu, dodati vodu u visini povrća, izrendani luk srebrenac, bijeli luk, začine i dmBio kocku. Kuhati desetak minuta. Dodati biljno mlijeko i pustiti nekoliko minuta da se ukuha. Supa je gotova i spremna za serviranje.

    Recept 2

    Vrganj i lisičarka s basmati rižom

    Vrganj – u poređenju s drugim gljivama ova vrsta sadrži poprilično mnogo proteina. Bogata je također aminokiselinama i vlaknima.

    Lisičarka – 100 g sadrži 11 Kcal, 0,5 g masti i 0,2 g ugljikohidrata. Čini je 92% vode.

    Divlje gljive vrganj i lisičarka aromatične su i svojim okusima lijepo se slažu s basmati rižom. Ovaj obrok se lako priprema. Gljive izrezati na komade, staviti u tepsiju, politi s malo biljnog ulja, te začiniti solju, kurkumom i 3, 4 na komadiće izrezana čehna bijelog luka. Izrendati komad bijelog veganskog sira i posuti po gljivama. Zagrijati rernu i ispeći.

    Dok se gljive peku, basmati rižu skuhati, oprati, staviti na tavu s dodatkom Omegol margarina. Stalno miješati. Dodati kurkumu i so.

    Servirati gljive preko riže.


    Za više recepata pratite blog LA VIDA COOL.