Vilsonovo šetalište – prirodni raj smješten u srcu sarajevske urbane sredine

Vilsonovo šetalište – prirodni raj smješten u srcu sarajevske urbane sredine

Šetalište za mnoge Sarajlije nema nikakvo historijsko značenje, ali sa druge strane ima ono sentimentalno. 480 lipa zaklonilo je zagrljaje i poljupce mnogih mladih, ali i onih starijih. Mnoge ljubavi upravo su započele na ovom šetalištu.

Vilsonovo šetalište nosi naziv po imenu nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Thomasa Woodrowa Wilsona koji je 1917. godine objavio rat Njemačkoj, a time označio i kraj moćne Austro-Ugarske vladavine.

Vilsonovo šetalište je sagrađeno za vrijeme Austro-Ugarske vladavine i pušteno je u promet početkom prošlog stoljeća. Tada se nazivala „Kalajeva promenada“, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH, Benjamina Kalaja. Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv „Vilsonovo šetalište“. Ovaj naziv je od 1941-1945 godine bio preimenovan u „Musolinijevo šetalište“. Kada je pala fašistička ideologija, naziv ulice je ponovo vraćen, da bi se 1960. godine ime opet promijenilo i ova ulica je dobila naziv „Omladinsko šetalište“. I na koncu ovom šetalištu je po treći put vraćen naziv Vilsonovo šetalište, kako ga ljudi najvećim dijelom jedino i poznaju.

Vilsonovo šetalište je zatvoreno za saobraćaj svakim radnim danom od 17 – 24 sata, a vikendom cijeli dan, kao i praznicima, tako da mnoge porodice sa djecom, biciklisti, roleri, šetači pasa i drugi mogu uživati u ovom prekrasnom šetalištu uz Miljacku.

vils

Iako je najljepše u proljeće, jer tada njegova prava ljepota dolazi do izražaja zahvaljujući drveću koje tada procvjeta i stvara ugodan hlad, ovo šetalište je lijepo i drugim godišnjim dobima. Ovaj mali prirodni raj smješten u srcu urbane sredine odličan je za potpuno opuštanje.

U zadnje vrijeme Visonovo šetalište je dobilo donaciju za nekoliko sprava za vježbanje koje koriste mladi, ali i stariji, kao i za dječiji parkić u kojem se možete opustiti dok se vaša djeca igraju. Na Vilsonovom šetalištu uglavnom se već dugi niz godina organizuju mnoge manifestacije, poput porodičnih dana, raznih trka, ali i koncerata, naročito ljeti.

Ukoliko se odlučite da prošetate ovom divnom Alejom sigurno se nećete pokajati.

 

Furaj.ba