Vilsonovo šetalište – prirodni raj smješten u srcu sarajevske urbane sredine

Vilsonovo šetalište za mnoge Sarajlije nema nikakvo historijsko značenje, ali sa druge strane ima ono sentimentalno. 480 lipa zaklonilo je zagrljaje i poljupce mnogih mladih, ali i onih starijih. Mnoge ljubavi upravo su započele na ovom šetalištu.

 

Foto: Furaj.ba

Vilsonovo šetalište nosi naziv po imenu nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Thomasa Woodrowa Wilsona koji je 1917. godine objavio rat Njemačkoj, a time označio i kraj moćne Austro-Ugarske vladavine.

Vilsonovo šetalište je sagrađeno za vrijeme Austro-Ugarske vladavine i pušteno je u promet početkom prošlog stoljeća. Tada se nazivala „Kalajeva promenada“, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH, Benjamina Kalaja. Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv „Vilsonovo šetalište“. Ovaj naziv je od 1941-1945 godine bio preimenovan u „Musolinijevo šetalište“. Kada je pala fašistička ideologija, naziv ulice je ponovo vraćen, da bi se 1960. godine ime opet promijenilo i ova ulica je dobila naziv „Omladinsko šetalište“. I na koncu ovom šetalištu je po treći put vraćen naziv Vilsonovo šetalište, kako ga ljudi najvećim dijelom jedino i poznaju.

 

Vilsonovo šetalište je zatvoreno za saobraćaj svakim radnim danom od 17 – 24 sata, a vikendom cijeli dan, kao i praznicima, tako da mnoge porodice sa djecom, biciklisti, roleri, šetači pasa i drugi mogu uživati u ovom prekrasnom šetalištu uz Miljacku.

Foto: Furaj.ba

Iako je najljepše u proljeće, jer tada njegova prava ljepota dolazi do izražaja zahvaljujući drveću koje tada procvjeta i stvara ugodan hlad, ovo šetalište je lijepo i drugim godišnjim dobima. Ovaj mali prirodni raj smješten u srcu urbane sredine odličan je za potpuno opuštanje. U zadnje vrijeme Visonovo šetalište je dobilo donaciju za nekoliko sprava za vježbanje koje koriste mladi, ali i stariji, kao i za dječiji parkić u kojem se možete opustiti dok se vaša djeca igraju. Na Vilsonovom šetalištu uglavnom se već dugi niz godina organizuju mnoge manifestacije, poput porodičnih dana, raznih trka, ali i koncerata, naročito ljeti. Ukoliko se odlučite da prošetate ovom divnom Alejom sigurno se nećete pokajati. Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content