Visoravan Morine u BiH – evropski Tibet

Na prostoru između Nevesinja i Kalinovika, u sunčanoj Hercegovini, smjestio se prelijep krajolik koji skoro kao da je u oblacima. Visoravan Morine!

Visoravan Morine; Foto: Dron.ba

Visoravan Morine se prostiru na oko 4.700 hektara i nalaze se na nadmorskoj visini od 1.612 metara, sjeverno od Nevesinja, a južno od Kalinovika s pogledom na planine Crvanj, Visočicu, Treskavicu, Zelengoru i ponornicu Zalomku. Zovu je još i “evropskim Tibetom”.

Njome je nekada davno prošao i poznati turski putopisac Evlija Čelebija. Nekada je bila prepuna i planištara, koji su tuđu stoku vodili na ispašu u planinu, a danas se nađe tek pokoji katun sa planištarima i nekadašnje kuće sa čatrnjama. Na Morinama su odlično uspijevali i pšenica, ječam, a danas sa njih dolazi vrhunski ovčiji sir.

Na njima spavaju i nijemi svjedoci bh. historije – stećci. Najpoznatija nekropola je tzv. Svatovsko groblje, za koju se vežu mnogobrojne legende i priče u tom kraju. Preko Morina se dolazi i do sela Boračke vale i Crvanjskog jezera.

Za visoravan Morine kažu da su posebna priča, da odišu šarmom i dušom, te da je cijeli kraj oko njih živopisan i bogat prirodnim bogatstvima. Nađe se pokoji putnik namjernik koji uvidi kako je ovaj predio nestvaran i ovjekovječi ga fotografijom! Kažu da je možda bolje što na njima nema mnogo putnika jer tako ostaju takve kakve jesu, svoje i neodoljive.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NIJE ALJASKA VEĆ “NEVESINJSKO MORE”: FASCINANTNI KADROVI JEZERA ALAGOVAC 

OVČIJI BROD – NEIMARSKO REMEK-DJELO POKRAJ NEVESINJA

RODNA KUĆA SAFVETA-BEG BAŠAGIĆA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content