Visoravan Morine u BiH – evropski Tibet

  Visoravan Morine u BiH – evropski Tibet

  Na prostoru između Nevesinja i Kalinovika, u sunčanoj Hercegovini, smjestio se prelijep krajolik koji skoro kao da je u oblacima.

  Visoravan Morine; Foto: Dron.ba

  Morine se prostiru na oko 4.700 hektara i nalaze se na nadmorskoj visini od 1.612 metara, sjeverno od Nevesinja, a južno od Kalinovika s pogledom na planine Crvanj, Visočicu, Treskavicu, Zelengoru i ponornicu Zalomku. Zovu je još i “evropskim Tibetom”.

  Njome je nekada davno prošao i poznati turski putopisac Evlija Čelebija. Nekada je bila prepuna i planištara, koji su tuđu stoku vodili na ispašu u planinu, a danas se nađe tek pokoji katun sa planištarima i nekadašnje kuće sa čatrnjama. Na Morinama su odlično uspijevali i pšenica, ječam, a danas sa njih dolazi vrhunski ovčiji sir.

  Na njima spavaju i nijemi svjedoci bh. historije – stećci. Najpoznatija nekropola je tzv. Svatovsko groblje, za koju se vežu mnogobrojne legende i priče u tom kraju. Preko Morina se dolazi i do sela Boračke vale i Crvanjskog jezera.

  Za Morine kažu da su posebna priča, da odišu šarmom i dušom, te da je cijeli kraj oko njih živopisan i bogat prirodnim bogatstvima. Nađe se pokoji putnik namjernik koji uvidi kako je ovaj predio nestvaran i ovjekovječi ga fotografijom! Kažu da je možda bolje što na njima nema mnogo putnika jer tako ostaju takve kakve jesu, svoje i neodoljive.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  NIJE ALJASKA VEĆ “NEVESINJSKO MORE”: FASCINANTNI KADROVI JEZERA ALAGOVAC 

  OVČIJI BROD – NEIMARSKO REMEK-DJELO POKRAJ NEVESINJA

  RODNA KUĆA SAFVETA-BEG BAŠAGIĆA