Vodič za umru

Gotovo svaki mjesec bar jedna grupa iz naše zemlje nalazi se na svetim mjestima islama, među milion drugih hodočasnika iz cijeloga svijeta, kako bi obavili umru.

Foto: Pexels

Umra predstavlja hodočašće muslimana koje ima za cilj posjetu svetim mjestima u islamu – Medina (Poslanikova džamija) i Kabi (Mekka) te obavljanje određenih radnji među kojima su: zaogrtanje ihrama, nijjet, tavaf oko Kabe, sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Muslimani vjeruju da se obavljanjem ovog obreda brišu svi eventualni grijesi.

Vjerski propisi

Zbog različitih vrsta prijevoza kojima se odlazi na umru, vjernici borave u više različitih gradova Saudijske Arabije, no najvažnije su posjete svetim mjestima u islamu – gradovima Mekka i Medina.

Poslanikova džamija u Medini; Fotografija ustupljena Furaj.ba sa umre obavljene u januaru 2024. godine

Poslanikovu džamiju u Medini sagradio je posljednji Božiji poslanik u islamu – Muhammed. Druga je to sagrađena džamija u historiji islama, a danas jedna od najvećih džamija na svijetu. Ujedno je i drugo najsvetije mjesto u islamu, odmah nakon Mesdžidul-harama u Mekki, odnosno Kabe. Uvijek je otvorena, bez obzira na doba dana i godine.

Vjernicima se preporučuje da u haremima u Medini i Mekki provode što više vremena u obavljanju namaza, učenju Kur’ana, upućivanju dova i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

Obavljanje umre je sunnet i veliki sevap. Umra se može obaviti tokom cijele godine, osim u sljedećim terminima: na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini.

Umru je najbolje obaviti u ramazanu, zbog nagrade koja je u visini hadža nafile. 

Po dolasku u Mekku, vjernicima se preporučuje da prvo smjeste svoje lične stvari u hotel i odmore se, a zatim organizirano odu u harem radi obavljanja tavafa oko Kabe, a potom i obreda umre.

Detaljne obrede umre – od toga kako se obući, zanijetiti, klanjati i šta učiti čitajte na internet-stranici Ureda za hadž i umru BiH!

Revda, najstariji dio Poslanikove džamije u Medini, gdje se nalazi mezar posljednjeg poslanika Muhammeda do kojeg vjernici dolaze da ga poselame i dove; Fotografija ustupljena Furaj.ba sa umre obavljene u januaru 2024. godine

Zdravstvene upute

Ministarstvo zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije svake godine izdaje niz zdravstvenih zahtjeva i preporuka za ulazne vize za Hadž i Umru.

Najveći dio tih obaveza i preporuka se odnosi na hodočasnike iz Afrike, Azije i Amerike, i jedan manji
dio koji se odnosi na sve hodočasnike, a to su: vakcinacija protiv Meningokoknog meningitisa, četvrovalentnom (ACYW135) vakcinom protiv meningokoknog meningitisa, vakcinom protiv sezonskog gripa (posebno oni koji su u riziku od komplikacija-hronični bolesnici) i niz mjera kojih se trebaju pridržavati tokom boravka i nakon povratka u zemlju, o simptomima zaraze, načinu prenošenja, komplikacijama i mjerama prevencije, kao i o mjerama u hitnim slučajevima koji se tiču javnog zdravlja na međunarodnom nivou.

Također, vjernicima koji putuju na umru preporučuje se da se odmore prije puta i podignu imunitet zbog razlike u vremenskim prilikama i fizičke spremnosti za obavljanje obreda, kao i zbog konstantnog korištenja klima-uređaja koji često uzrokuju prehlade. A i u Medini može biti prohladno, naročito ako zapuše vjetar.

Detaljne smjernice se svake godine osvježavaju i objavljuju na internet-stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a medicinske savjete također mogu pronaći na stranici Ureda za hadž i umru.

Fotografija Kabe ustupljena Furaj.ba sa umre obavljene u januaru 2024. godine

Šta ponijeti na umru?

Među najčešćim pitanjima vjernika je i ono šta ponijeti na umru, stoga smo pregledali nekoliko preporuka vjernika koji su je već obavili te donosimo listu najvažnijih stvari koje trebate ponijeti u Saudijsku Arabiju.

Trebate ponijeti:

 • praktičnu torbu za lične stvari (lični dokumenti, mobitel, viza, kartice od hotela…)
 • priručnik za hadž i umru kako biste se više informirali o mjestima koja ćete obići i obredima koje ćete ispuniti
 • medicinsku dokumentaciju i putničko zdravstveno osiguranje
 • higijenski proizvodi koje koristimo u svakodnevnoj ličnoj higijeni (sapuni i slično će vas dočekati u hotelu)
 • kremu za sunčanje
 • makazice koje će vam trebati za obavljanje obreda
 • lijekovi koji bi vam mogli trebati, naročito terapija
 • jakna, džemper i deblji šal koji će vam trebati zbog jakih klima-uređaja ili tokom noći i jutarnjih sati
 • udobnu obuću: sandale, papuče, patike…
 • serdžadu i tespih
 • punjač za mobitel

Možete ponijeti i hranu, ukoliko nešto posebno volite a da će vam nedostajati dolje, pogotovo kafu. No hrana i odjeća nisu skupi ni u S. Arabiji, ako vam nešto zafali.

Vodič za kupovinu poklona

Foto: Pexels

Otkada se iz BiH ide na hadž i umru postoji i običaj donošenja poklona, čime poručujte dragoj rodbini, prijateljima ili komšijama da ste mislili na njih u ovim svetim mjestima.

Svi smo obično dobijali poklone u vidu malih parfemčića, a postoji i cijeli niz poklona koje možete donijeti a da su povoljni poput:

 • haljina od pamuka ili viskoze koje koštaju oko 7 ili 8 eura,
 • serdžada za koje možete čak i tražiti da vam na arapskom ispišu ime osobe kojoj poklanjate
 • malih nesesera za žene u kojima se nalaze surme sa aplikatorima (4-5 eura)
 • pakovanja hurmi
 • parfeme
 • nakit koji nije skup u S. Arabiji

Sigurno da nećete mnogo vremena trošiti na šoping kada se već nalazite negdje gdje treba da ste posvećeni svom odnosu s Bogom, no ako želite donijeti i poklone, preporučujemo da isplanirate ranije šta ćete i kome kupiti. Svakako, trebate znati da se sa prodavcima možete i cjenkati za nižu cijenu, te da neke proizvode možete kupiti u dogovoru sa nekim iz grupe u većoj količini po jeftinoj cijeni.

Sat iznad harema Kabe povjeren ljudima iz BiH

Fotografija sata iznad harema ustupljena Furaj.ba sa umre obavljene u januaru 2024. godine

Kada se već nađete u Mekki, interesantno je saznanje, a možda nećete to tamo čuti, da je mostarski kaligraf Munib Obradović ukrasio sat iznad harema Kabe u Mekki sa svojih pet kaligrafija.

Također, za održavanje najvećeg sata na svijetu zaduženi su također Bosanci i Hercegovci, odnosno Mensud Bisić iz Ilijaša, koji već više od 20 godina živi u Saudijskoj Arabiji, te se nalazi na čelu kompanije Atom Bright Solutions zaduženoj za održavanje sata i proširenje Haremi-šerifa.

NAPOMENA: Osim Ureda za hadž i umru, umru organiziraju i neke turističke agencije, a možete je organizirati i samostalno.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content