VORARLBERG – Planinska idila sa šarmom

Vorarlberg se nalazi iza Arlberga, obližnjeg mu brda, ili pak ispred njega – kako se uzme.   U ovom malom, najzapadnijem kutku Austrije, uz granicu sa Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom, mnogo toga funkcioniše bolje nego u drugim krajevima svijeta.

Sponzorisani članak

Očuvana tradicija, zimski sportovi i obilje mogućnosti za rekreaciju.

063_b-rserberg_mit_martinskirche

ZEMLJA PLANINARA

Vorarlberg  je ponajviše čuven kao zemlja planinara. U planinarskom raju Arlbergu na izletima s vodičima ili u obilasku domova, na bujnim pašnjacima, osamljenim jezerima i u impozantnim gorskim kotlinama susrest ćete jelene i svisce. Sportovima na otvorenom možete se baviti u alpskoj regiji Bludenz, a dolinom Kleinwalsera prošetati nizom jedinstvenih panorama koje pružaju mogućnost za bavljenje mnogim rekreativnim aktivnostima. Na samom zapadu Austrije možete doživjeti prirodnost i tradicionalne običaje – u Bregenzer Waldu i njegovih dvadesetak vjerno očuvanih sela. Od Bregenza pa do visokih Alpa područje je ispunjeno idiličnim malim mjestima, poljoprivredom i stočarstvom. Posebno su lijepe stare drvene seoske kuće.

Tiefschnee, Thomas Dietrich, Mellau-Damüls
Tiefschnee, Thomas Dietrich, Mellau-Damüls

BAJKA U SNIJEGU

Predivne kulise gorskih lanaca Verwalla, Rätikona i Silvrette alpsku dolinu Montafona pretvaraju u izrazito područje za planinarenje. Najviše mjesto Montafona, Gargellen, je na visini od 1.400 m nadmorske visine. Ovdje možete pronaći sve što vam je potrebno za skijaški odmor – samo u malo smanjenom i mirnijem obliku: nevjerovatne ski staze, snijegom prekrivene obronke, puno zabave i akcije. Bilo da ste na jednoj ili dvije daske, početnik ili profesionalac, jamči vam fantastično provedeno vrijeme u snijegu. Sveobuhvatan Montafon Ski pass uključuje korištenje 62 žičare i ski-lifta, 222 kilometara dobro označenih, vrhunski održavanih skijaških staza, te korištenje besplatnog ski autobusa.

A od maja do septembra upravo u Montafonu nalazi se najveći zabavni park Vorarlberga koji nudi vodene aktivnosti pune doživljaja  za cijelu porodicu.

SPORTOVI NA VODI

Ljubitelji plivanja i sportova na vodi mogu uživati na Bodenskom jezeru obale duge 27 km. Jezero pruža idealne uslove za sve koji se rado žele kretati na njegovim valovima, bilo kao aktivni jedriličar ili kao izletnik na turističkom brodu. Posebnu kupku priuštit će Gaschurn im Montafon. Pogled na vrhove Silvretta i Rätikon koji su do maja prekriveni snijegom, oduševljava ljubitelje kupanja koji skaču na 800 m nadmorske visine u dva ogromna ekološka jezerca sa 7.000 m² vodene površine.
Ljubitelji automobila u maloj saveznoj pokrajini Vorarlberg mogu vidjeti i najveću zbirka rolls-royceova na svijetu. RollsRoyce muzej posjeduje više od 1.000 eksponata, 3,5000 m² izložbenog prostora na tri nivoa. www.rolls-royce-museum.at
Više informacija na: www.vorarlberg.travel   #visitvorarlberg

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content