Zadar: Morske orgulje

Zadar: Morske orgulje

Bilo da ste u posjeti Zadru ili okolini ili samo u prolazu na putovanju nekim od low cost letova sa zadarskog aerodroma, nemojte propustiti vidjeti ovaj primjerak savremene arhitekture, “Morske orgulje” koje su popularno okupljalište građana Zadra i nezaobilazna tačka u svim turističkim posjetama grada i regije. Pronaći ćete ih u blizini pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive, odakle puca pogled na zadarski kanal i otoke. 

Kamene stepenice protežu se na sedamdeset metara obale, podijeljenih u sedam, deset metara dugih sekcija, ispod kojih je ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom, vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim muzičkim varijacijama, čiji je autor i interpretator sama priroda.

Ovaj spoj ljudskih ideja i vještina s energijom mora izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka: konzultanta za hidrauliku mora, umjetničku radionica za izradu orgulja – Heferer iz Zagreba koja je za svaku cijev izradila 35 labiuma (zviždaljki), a njihovo muzičko uštimavanje obavio je prof. Ivica Stamać iz Zagreba.

3-16

U svom gradu rijetko imamo vremena zastati i pogledati zalazak sunca, zato, nađete li se u Zadru, napravite trenutke za pamćenje, dođite ga pogledati uz zvuke “Morskih orgulja” s nekom vama dragom osobom.

Emira Azganović, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZADAR: POZDRAV SUNCU