Zadar: Morske orgulje

Bilo da ste u posjeti Zadru ili okolini ili samo u prolazu na putovanju nekim od low cost letova sa zadarskog aerodroma, nemojte propustiti vidjeti ovaj primjerak savremene arhitekture, “Morske orgulje” koje su popularno okupljalište građana Zadra i nezaobilazna tačka u svim turističkim posjetama grada i regije. Pronaći ćete ih u blizini pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive, odakle puca pogled na zadarski kanal i otoke. 

Kamene stepenice protežu se na sedamdeset metara obale, podijeljenih u sedam, deset metara dugih sekcija, ispod kojih je ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom, vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i prozveo zvuk u sviralama smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim muzičkim varijacijama, čiji je autor i interpretator sama priroda.

Ovaj spoj ljudskih ideja i vještina s energijom mora izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka: konzultanta za hidrauliku mora, umjetničku radionica za izradu orgulja – Heferer iz Zagreba koja je za svaku cijev izradila 35 labiuma (zviždaljki), a njihovo muzičko uštimavanje obavio je prof. Ivica Stamać iz Zagreba.

 

Foto: Pixabay – IvanVuksa

U svom gradu rijetko imamo vremena zastati i pogledati zalazak sunca, zato, nađete li se u Zadru, napravite trenutke za pamćenje, dođite ga pogledati uz zvuke “Morskih orgulja” s nekom vama dragom osobom.

“Zalazak Sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onog u Key Westu na Floridi.” zapisao je slavni režiser  Alfred Hitchcock posmatrajući zalazak sa prozora sobe 204, tadašnjeg Hotela Zagreb, davne 1964. godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content