ZAGORJE – BAJKA NA DLANU

Ako biste tražili mjesto za život primjeren čovjeku, mimo industrijskih i urbanih sklopova svijeta u kojem živimo, zacijelo biste među mnogima odabrali Zagorje. Oaza je to sačuvane prirode, zelenila, čistoga zraka i blagih i zdravlju ljekovitih voda.

2

Sponzorisan članak

Fotografije: Krapinsko – zagorska župinija

Iako površinom mala, s nešto više od 1.200 kvadratnih kilometara, Krapinsko-zagorska županija, regija na sjeverozapadu Republike Hrvatske  sa 133.000 stanovnika gustoćom naseljenosti iznad je nacionalnog prosjeka. Njezin odličan prometni položaj s međunarodnom rutom autoceste koja povezuje cijelu zemlju predstavlja integralni dio ulaska, odnosno izlaska u Evropu.

Upravo je ovdje najviše termalnih izvora koji pretočeni u moderna kupališta s vrhunskim hotelima, wellnes centrima  i gastronomskom ponudom Zagorje čine pravom hrvatskom kontinentalnom rivijerom. Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, Stubičke Toplice i Krapinske Toplice  mjesta su gdje moć termalnih voda, ljekovita blata bogata mineralima nude učinkovit efekt koji su obilato koristili još i stari Rimljani.Tu je  Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici, i Apart hotel Villa Magdalena, gdje moderan čovjek opuštanje može naći u wellness tretmanima upravo u srcu Zagorja.

Puno se puta Zagorju treba vratiti

1

Pri spomenu Marije Bistrice svatko će prvo pomisliti na hodočašće čudotvornoj Bogorodici, majci Božjoj Bistričkoj. Čudotvorni kip crne Bogorodice već više od tri stoljeća u Mariju Bistricu dovodi rijeke hodočasnika iz domovine i svijeta. Marija Bistrica je Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

zep_0151

Krapina je prijestolnica kajkavske kulture i riječi.Tu je rođen Ljudevit Gaj, a dugogodišnja festivalska tradicija hrvatskoj je kulturi podarila popevke bez čijih melodija ne možemo zamisliti niti jedno pučko slavlje. Danas  je Krapina   prepoznatljiva po Muzeju krapinskih neandertalaca, koji osvaja svojom posječenošću i obara sve rekorde.

img_3967a

Tu je i jedino etno selo na otvorenom u Hrvatskoj, Muzej „ Staro selo“. Ono „živi“ u srcu sela, te posjetiteljima dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora. Kumrovec je i rodno mjesto Josipa Broza, a u blizini Kumrovca, u zaštićenom krajobrazu uz rijeku Sutlu u Zelenjaku, nalazi se i Spomenik  hrvatskoj himni.

Kulturno nasljeđe feudalizma na ovom području označava sklad arhitekture mnoštva burgova i dvoraca sa idiličnošću prirode.Svakako je nezaobilazno spomenuti i  Franjevački samostan u gradu Klanjcu kojeg grade franjevci davne 164o. godine, koji u Klanjec stižu na poziv gospodara Cesargrada, Žigmunda Erdodya. Samostan čuva i zavičajnu zbirku sakralne umjetnosti a u kripti se ističu sarkofazi obitelji Erdody.

04003565_na-brijegu-dvorac-stoji

Nasuprot samostana nalazi se Galerija Antuna Augustinčića. u kojoj su izložena djela koja je veliki majstor poklonio rodnom gradu. Augustinčić je izradio i spomenik vođi seljačke bune, Matiji Gupcu. Kip neustrašivog borca za pravicu promatra stubičku dolinu, podno dvorca Oršić. U spomen na slavne dane zagorske povijesti, svake godine u lipnju oživljava se viteški turnir, međunarodno poznata manifestacija u kojoj se duh prohujalih vremena uprizoruje u kostimiranim borbama vitezova na konjima. U blizini je i 4oo god. Stara Gupčeva lipa, mjesto gdje je prema predaji  i počela velika seljačka buna.

Nekoliko km dalje smjestio se i Stubički Golubovec, danas sjedište Kajkaviane. Srednjevjekovni kasnogotički renesansni burg Veliki Tabor vijekovima mami uzdahe znalaca i prolaznika.

Svetom Križu Začretju nalazi se nekad impozantna grofovska rezidencija, kasnobarokni dvorac kojeg su gradile porodice Keglevic i Sermage u 17.i 18. Vijeku. Posljednji veleposjednik u dvorcu bio je barun Janko Vraniczany, a danas je dvorac u privatnom vlasništvu i rado otvara svoja vrata turistima.

dvorac-mihanovic

Dvorac  Gjalski, nadomak grada Zaboka rodno mjesto poznatog hrvatskog pisca Ljube Babića, danas je uz Dvorac Mihanović, jedan od najreprezentativnijih hotela- restorana.

Zagorje ne bi moglo konkurirati bajci kada ne bi imalo što ponuditi nepcima željnih okusa i tradicionalne domaće kuhinje. A pregršt biranih, zagorskih specijaliteta koje nude restorani i brojna seoska domaćinstva ostavljaju nam neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise provoda u Zagorju.

restoran-academia-hotel-kaj

Na jednom od najljepših zelenih brega, u samom srcu Hrvatskog zagorja, smjestio se najljepši među njima – „Vuglec Breg“.

Ideja vodilja bila je stvaranje jedinstvenog ambijenta za vrhunski ugođaj i potpuni užitak u pravom prirodnom okruženju  Hrvatskog zagorja,  povezavši tradiciju zagorskog kraja s modernim standardima u turizmu.

Nedaleko gradića Sveti Križ Začretje, stisnulo se selo Kozjak, čija povijest seže u daleku 1417. godinu. Gostoljubivost domaćina i prepoznatljivost ambijenta zasigurno će Vam dočarati mirise i okuse prošlosti.

Ako želite samo na trenutak urbano zamijeniti seoskim, potpuni doživljaj za to doživjet ćete u „Lojzekovoj hiži“ u Gusakovcu, nadomak Marije Bistrice.

Ravnodušnim nas neće ostaviti ni odmor u vilinskom ozračju u Vinariji Bolfan na Vinskom  Vrhu. Potrebu za iskustvom tišine,mira i spokoja zadovoljit ćete u zelenom meditativnom ambijentu vinograda Vinski Vrh.

vin_lucija_180

„Majsecov mlin“ u Donjoj Stubici, pansion „Zelenjak“u Kumrovcu, brojne vinarije s kvalitetnim i nagrađivanim vinima i još mnogi drugi ostavljaju nam neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise provoda u Zagorju.

05952041_sv_antun

02363223_pogled-sa-velikog-tabora

img_2580

img_0414-panorama-customcopy-of-img_9867

www.kzz.hr

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content