Zima u Novom Sadu – šta posjetiti i kako se zabaviti?

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu njenim čarolijama, a prve pahulje zabijele krovove i trgove, mnogi gradovi Starog kontinenta pretvaraju se u velike šarene vašare koje posjećuju ljudi iz cijelog svijeta. Na toj veličanstvenoj zimskoj sceni sija jedna “nova-stara” zvijezda – Novi Sad.

Foto: Pixabay-1913330

Odlučite li se ove zime za putovanje u Novi Sad, nećete požaliti. Grad na Dunavu nadaleko je poznat po Exit festivalu, no osim toga bogat je tradicijom, kulturom, raznim manifestacijama, opuštenim ljudima i multikulturalnim ozračjem.

U nastavku vam predlažemo lokacije koje biste mogli obići u Novom Sadu bez obzira na niske temperature, a koje će vam sigurno biti zanimljive i približiti znamenitosti ovog grada.

 

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Preporučujemo posjetu Petrovaradinu, odnosno Petrovaradinskoj tvrđavi. Riječ je o nekadašnjem utvrđenom gradu uz Dunav i o danas užem gradskom području Novog Sada. U Petrovaradinskoj tvrđavi smješten je i Muzej grada Novog Sada, jedan od najpoznatijih muzeja u Vojvodini. Sastoji se od nekoliko odjela, a posvećen je prikupljanju, zaštiti, predstavljanju i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine Novog Sada i okolnih područja.  Jedan od atraktivnijih dijelova su podzemni vojni tuneli koji su nekada služili za obranu i dugi su 16 kilometara. Simbol Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada već dva i po vijeka je i „pijani sat“ koji ima malo drugačije raspoređene uloge male i velike kazaljke – mala pokazuje minute, a velika sate. Zbog ovog „felera“ dobio je nadimak „pijani sat“, iako vrlo tačno pokazuje vrijeme sve ove godine, uz neznatno odstupanje – ljeti koji minut više, a zimi koji minut manje. Pored „pijanog sata“ obavezno snimite fotografije s najljepšim pogledom na grad!

Foto: Pixabay-Ionut84

ATELJE 61 

Kada ste već na Petrovaradinskoj tvrđavi, uputite se u Atelje 61. To je jedinstvena ustanova u Srbiji za izradu umjetničke tapiserije. Osnovana je 1961. godine s ciljem da sačuva od zaborava jedan od bazičnih zanata bitnih za cijeli ljudski rod, njegujući, proučavajući, usavršavajući i uključujući ga u najsavremenije svjetske umjetničke tokove.

Atelje 61 svrstava se među najprestižnije od nekoliko rijetkih postojećih sličnih radionica u svijetu, sistematskim i stručnim radom tkalja, autora i ostalog osoblja doprinosi opštem bogatstvu svjetske kulturne baštine. Tapiserije ove ustanove nalaze se u vlasništvu uglednih ustanova i kolekcionara na svih pet kontinenata.

DUNAVSKA ULICA

Jedna od najstarijih ulica u Novom Sadu, Dunavska ulica spaja obalu Dunava i Zmaj Jovinu ulicu. Svoj je današnji izgled zadobila tokom obnove koja je započela sredinom 19. vijeka, poslije velikih razaranja u previranjima 1849. godine protiv mađarske vlasti. Ulicu krase jednospratne kuće raznobojnih fasada, čiji pasaži kriju razgranatu mrežu prodavnica, restorana i slastičarnica. Na početku ulice nalazi se i najstarija zgrada u Novom Sadu, „Kod belog lava’’, sagrađena početkom 18. vijeka, ujedno i jedna od rijetkih građevina koja je preživjela razaranja 1849. godine.

MUZEJ VOJVODINE

Šetnja Dunavskom ulicom dovest će vas do Muzeja Vojvodine, čija arheološka, historijska i etnografska građa svjedoči o historiji prostora Vojvodine, od paleolitika do 20. vijeka. Preteča muzeja bila je institucija pod imenom Vojvođanski muzej, nastala je 1947. izdvajanjem dijela materijala iz Muzeja Matice srpske, koja je 1974. smještena u zgradu nekadašnjeg suda. Među najpoznatije eksponate ubrajaju se tri paradna kasnorimska pozlaćena šljema.

 

ZIMSKA FANTAZIJA U NOVOM SADU

Grad koji je proglašen za treću najbolju destinaciju koju treba posjetiti u 2019. godini od strane Lonely Planet-a, uzbuđeno će dočekati Novu 2019. godinu kao i svoju zasluženu titulu Omladinske prijestolnice Evrope.

https://www.instagram.com/p/BpR1WQBBKe9/

Između dva Božića, između julijanske i gregorijanske Nove godine, novosadski trgovi i ulice su koncertni podijumi i dvorane, mjesta univerzalnih poruka, ljubavi, sreće, darivanja, mjesta otvorenog srca za sve ljude. Muzika, pjesma, igra, radost i opuštena atmosfera očekuju vas na nekoliko lokacija u gradu, kako na dočeku julijanske, tako i gregorijanske Nove godine. U novogodišnjoj noći Novi Sad će se potpuno transformisati u grad iz bajke, okićen osmjesima i dobrim raspoloženjem, u veličanstvenoj atmosferi koju zajedno stvaraju izvođači i publika. Zato već sada svojim prijateljima zakažite susret u Novom Sadu na mjestima koja već znate ili koja želite da upoznate i zajedno uđite u Novu 2019!

Ali to nije sve… Zimsku fantaziju u Novom Sadu čini još mnogo toga!

Omiljeni zimski festival koji svojim raznovrsnim programima upotpunjuje slavljeničku atmosferu – „Novosadski Winter Fest“ – do kraja decembra pretvara Trg slobode u pravu zimsku bajku, nudeći vam vožnju fijakerom, prazničnu muziku, legendarne vojvođanske specijalitete i mnoštvo zanimljivih proizvoda koje možete da darujete svojim najdražima.

Da bi vaša Zimska fantazija bila potpuna tu je i magična „Ledena šuma“! Tokom decembra i januara staze Dunavskog parka pretvaraju se u klizališta, dok sijalicama okićeno drveće pretvara cijeli park u pravu zimsku bajku koja mami radost i osmijehe. Topao čaj i mirisi tradicionalnih zimskih specijaliteta upotpunit će vaš doživljaj novosadske Zimske fantazije.

Više informacija pronađite na stranici TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA NOVOG SADA

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content