Znate li ko je ukopan pored Gazi Husrev-bega?

  Znate li ko je ukopan pored Gazi Husrev-bega?

  Jeste li znali ko je ukopan u turbetima pokraj Gazi Husrev-begove džamije?

  Foto: Wikipedia

  U osmanskom arhivu Predsjedništva vlade (Başbakanlık Osmanlı Arşivi) u Istanbulu, registra sa prijepisima tzv. važnih odredaba centralne vlasti na str. 78, naredba br. 801 iz 1560. godine, govori se o uskoku Ivanu, sinu Petra iz Šibenika, koji je prihvatio islam i promijenio ime u Ramazan, te za nagradu i službu dobio timar u vrijednosti od 8.000 akči.

  Bosna je poznata još po jednom Šibenčaninu koji je dostigao titule kliškog i požeškog sandžakbega – Murat bega Tardića. On je prvi mutevelija (upravnik) najpoznatijeg bosanskog vakufa – Gazi Husrev-begovog. Ukopan je u haremu Begove džamije u manjem turbetu kraj Gazi Husrev-bega, pojasnio je arheolog i direktor Muzeja Sarajevo Adnan Muftarević.


  Legenda o velikoj ljubavi Gazi Husrev-bega | Furaj.ba

  Najveći vakif od postanka Sarajeva je Gazi Husrev-beg. Nikada, niko nije zadužio Sarajevo kao ovaj dobrotvor. Ne možemo ni zamisliti kakvo bi Sarajevo bilo bilo da nije imalo njega. Foto: Facebook Za njegov se život vežu mnoge legende i priče, a jedna od manje poznatih vezana je za lijepu robinju po imenu Šahdidar, koja je bila rodom iz Sarajeva i robinja njegove sestre Neslišah.